Inversions en els serveis d'extinció

La promesa d'una inversió milionària calma els Bombers de la Generalitat

Interior destina 40 milions als nous vehicles i 1,4 milions a la caserna de Girona

Els sindicats desconvoquen protestes tot i que sospiten que es tracti d'una mesura electoral

zentauroepp34933779 bombers190426184500

zentauroepp34933779 bombers190426184500 / Tjerk van der Meulen

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

La licitació per a la compra de 92 camions per als bombers de la Generalitat, la reforma integral de l’únic parc de la ciutat de Girona que havia quedat obsolet, l’adquisició de nou material, la convocatòria de 250 places de bombers... La Conselleria d’Interior sembla disposada a acabar amb la crisi en el cos d’extinció i salvament i amb els anys de desinversióque han provocat nombroses protestes dels bombers.

La firma de la pau entre els bombers i la Generalitat va fer el pas definitiu la setmana passada amb la firma d’un preacord amb importants mesures laborals,com la reducció de les 102 hores anuals de més que fan aquests professionals des del 2014, i la inversió en material i infraestructures, com la renovació d’un parc mòbil que ha quedat antiquat i la rehabilitació d’instal·lacions. Una altra mostra de l’entesa és la marxa enrere de la negativa dels funcionaris a realitzar hores extres, indispensables davant de la falta d’efectius.

Camions de fins a 25 anys

Destaca la compra dels 92 camions del tipus autobomba rural pesant, més coneguts per les sigles BRP, que és el model de vehicle més versàtil que hi ha als 150 parcs de bombers de Catalunya. De fet, es renoven la meitat de tots els que hi ha, molts amb més de 15 anys d’antiguitat, cosa que suposa el límit recomanable d’ús. Els últims BRP van ser adquirits el 2010. Hi ha fins i tot un d’aquests camions autobomba, de servei al parc de Vilafranca del Penedès, que té la matrícula B-NC, és a dir d’una antiguitat de 25 anys.

La Conselleria d’Interior va informar dimarts de la compra dels 92 BRP perquè“s’ha de tenir en compte que la immensa majoria d’aquests camions superen amb escreix els 15 anys considerats com a període d’amortització”. "La compra s’emmarca dins de la voluntat del Departament d’Interior de renovar l’equipament i les instal·lacions de Bombers de la Generalitat, greument afectats pels ajustaments generats al sector públic per la crisi dels últims anys".

Recel sindical

Els sindicats dels bombers autonòmics es mostren satisfets per la recuperació d’aquestes inversions, tot i que també desconfien del seu compliment. “Per a nosaltres és un acte de fe. Sempre ens han dit que no hi ha diners i, a més, tenim els pressupostos prorrogats des del 2017”, explica Pere Hervás, portaveu del sindicat CATAC. "Fins que l’adquisició no estigui licitada no n’estarem segurs", afirma alhora que remarca la coincidència de l’anunci amb una setmana electoral.

Antonio del Río, portaveu d’UGT Bombers, "aquestes inversions tenen un punt electoralista". “No entenem per què s’ha jugat amb la seguretat dels bombers i de la gent durant tots aquests anys”. Per a Del Río, les protestes dels bombers demanant més mitjans i millors condicions de treball, així com més efectius, han sigut determinants per reactivar la inversió, però també creu que hi han influït els últims esdeveniments. “Els incendis de Badalona i Girona han posat en evidència la desinversió”, va afegir.

La incerta campanya d’incendis forestals que s’acosta per al pròxim estiu també hi pot haver influït. De fet, el Govern acaba d’aprovar també una inversió de 803.000 euros per al lloguer d’un helicòpter polivalent i un segon bombarder amb tanc d’aigua per a Bombers i un tercer per a Mossos, a més de material i manteniment per als altres dos helicòpters que té Interior.

Girona, sota mínims

Dijous el president de la Generalitat, Quim Torra, va visitar l’únic parc dels bombers a la ciutat de Girona, just després de denunciar-se que havia estat obert amb només cinc homes de guàrdia per cobrir qualsevol servei a la ciutat davant de la falta d’efectius, una xifra molt inferior al mínim desitjable i que, a més, impossibilita que puguin sortir junts els vehicles necessaris per a un incendi important.

Notícies relacionades

Torra, que va realitzar la visita acompanyat del conseller d’Interior, Miquel Buch, va recordar que el juliol passat es va reunir amb efectius dels bombers “per conèixer el pla que el mateix cos havia preparat a causa dels dèficits estructurals i endèmics del cos”. “Ens vam posar a treballar des del primer moment i hem pogut tirar endavant un projecte molt ambiciós, que és un primer pas, un gran avenç”, va dir, referint-se a aquestes primeres inversions. Entre les quals va destacar els 1,4 milions d’euros que es destinaran a la reforma del parc de Girona, les obres del qual començaran al maig.

El president va recordar quedurant el 2018 es van invertir cinc milions d’euros en la compra de material(mànegues, equips de respiració, vestuari per a la campanya forestal i cambres tèrmiques). A més, es van destinar quatre milions a reformar els parcs de Moià, Solsona, Balaguer, Granollers, Figueres i, ara, Girona.

400 nous bombers pal·liaran les contínues jubilacions

Entre les nombroses mesures per frenar el deteriorament del servei d’extinció d’incendis i salvament de la Generalitat destaca la creació de noves places. Aquest any està previst que 400 nous bombers es formin a l’escola oficial de Parets del Vallès. En l’actualitat, hi ha uns 2.100 bombers en actiu, es distribueixen entre tots els parcs i en torns de treball de 24 hores seguides i 48 de descans.

Temes:

Bombers