PROTESTA EN L'ENSENYAMENT

Els sindicats d'educació amenacen amb una vaga el 16 de maig

Reclamen al Govern recuperar l'horari lectiu anterior a les retallades, reduir les ràtios i fer front a la "precarietat laboral"

zentauroepp41927622 eso pruebas190213090249

zentauroepp41927622 eso pruebas190213090249 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els sindicats d’educació han anunciat aquest divendres la convocatòria d’una jornada de vaga el pròxim 16 de maig en Educació Primària i Secundària per recuperar les condicions laborals anteriors al 2010, quan el col·lectiu va patir les retallades degudes a la crisi.

Convoquen l’aturada els sindicats USTEC-STEs, CCOO, UGT, ASPEC-SPS, i les intersindicals IAC i CSC, que, com a mesura "irrenunciable", han situat el "restabliment en el curs 2019-2020 de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal", ha afirmat el secretari general d’USTEC-STEs, Ramon Font. Durant la roda de premsa conjunta per explicar els motius de la protesta, Font ha anunciat que els sindicats, com a primera mesura, "registraran la petició d’una taula negociadora d’urgència amb el Govern català", i "si hi ha resposta negativa" a les seves demandes, aniran a la vaga.

El mes de maig el Departament d’Educació dona a conèixer el nombre de docents per al pròxim curs, i amb aquesta "espasa de Dàmocles a sobre i l’inici de curs l’1 de setembre", asseguren que es veuen "obligats" a pressionar perquè la Generalitat els faci cas i tornar a les condicions del 2010. Per exigir el restabliment de l’horari lectiu setmanal anterior a les retallades a tot el personal (23 hores a Primària i 18 hores a Secundària) en el curs 2019-2020, els sindicats han estimat que s’han de contractar 7.000 docents i destinar 100 milions d’euros addicionals al pressupost d’educació.

Excuses, "com el 155"

La pròrroga pressupostària és "una excusa, com ho va ser el 155", ha lamentat Font, que ha afegit que exigeixen "l’aprovació d’un decret llei per dotar la conselleria dels 100 milions addicionals". "En cas que no s’aprovi, entendrem que som davant d’una política continuista amb les retallades", ha advertit Font, que ha lamentat la "falta d’inversió malgrat que fa sis anys que estem en recuperació econòmica".

Notícies relacionades

Els sindicats també reclamen la tornada a l’horari de permanència del professorat de Secundària (24 hores setmanals) i la reducció de les ràtios d’alumnes, amb un màxim de 22 a Primària i 27 a Secundària. Igualment, demanen que no es tanqui cap grup en l’educació pública i la conversió dels terços de jornades en mitges jornades, recuperar el poder adquisitiu, consolidar els llocs de treballs del personal interí i que es redueixi la càrrega lectiva als més grans de 55 anys.

Per fer front a l’increment del personal de recolzament a la docència i poder atendre la diversitat en el marc de l’escola inclusiva, els sindicats han considerat que "són necessaris 55 milions d’euros addicionals". La Generalitat "sembla que no entengui que la inversió en educació ha de ser prioritària", ja que "és un sector que no cuida i que té un infrafinançament endèmic", ha sostingut Font.

Temes:

Vagues