CONGRÉS DE PERIODISTES DE LA SALUT

Sanitat denuncia que el 26% dels pacients canvia tractament per pseudoteràpia

El 44% dels enllaços mèdics a internet contenen informació falsa, segons la ministra

undefined47644199 graf6219  oviedo  05 04 2019   la ministra de sanidad  consu190405203746

undefined47644199 graf6219 oviedo 05 04 2019 la ministra de sanidad consu190405203746 / Alberto Morante

1
Es llegeix en minuts
Efe

El 26% dels ciutadans han substituït tractaments mèdics convencionals per pseudoteràpies, majoritàriament sense cap eficàcia provada, un procés a què han contribuït les "falòrnies" que circulen per internet, segons ha assenyalat aquest divendres la ministra de sanitat, María Luisa Carcedo.

Carcedo ha assenyalat que, segons una anàlisi realitzada pel seu departament, el 44% dels enllaços que van analitzar a la xarxa contenia informació mèdica "incorrecta" i que els continguts "més fal·laços" eren els relatius a les vacunes.

No obstant, s’ha mostrat satisfeta que en aquest àmbit a Espanya no s’hagi produït, com en altres països, un increment de la població reticent a vacunar-se, un aspecte en què ha destacat la contribució dels professionals sanitaris.

Alarma entre els professionals

Segons la titular de Sanitat, la dada del nombre de ciutadans que havien recorregut a pseudoteràpies "va espantar" els responsables del Ministeri quan elaboraven el pla contra les pseudociències, que inclou mesures per eliminar aquestes pràctiques dels centres sanitaris i universitats així com per combatre la publicitat enganyosa mitjançant el reforç dels mecanismes de control existents.

Carcedo ha fet aquestes afirmacions durant l’obertura del XV Congrés de l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS) on participen 186 periodistes a qui ha reclamat la seva col·laboració amb les administracions, "de vegades culpables per inacció", a l’hora de combatre les informacions falses.

Entre aquestes falòrnies "sense proves", que han proliferat amb l’extensió de les xarxes socials, la ministra ha inclòs l’intent de convèncer "sense proves" la ciutadania que la sanitat universal és "insostenible" o que la implantació de copagaments resulta "positiva" ja que permet que "no s’abusi" del sistema públic.

Efectes secundaris

Notícies relacionades

En l’àmbit de la medicina, ha remarcat, "no hi ha solucions miracle" i fins i tot alguns tractaments tenen efectes secundaris que en alguns casos no provoquen les pseudoteràpies "perquè són aigua amb sucre" mentre que en d’altres poden restar efectivitat a les teràpies científiques o empitjorar la situació del malalt.

A qui pateix una malaltia greu, ha advertit, no li sembla que la medicina avanci prou ràpid, però, ha recordat, des del Neolític fins al segle XIX l’esperança de vida pràcticament no va variar i, des d’aleshores, ha passat dels 30 als 83 anys i que la taxa de mortalitat per càncer a Espanya s’ha reduït en més d’un 25% des del 2001.