04 juny 2020

Anar al contingut

AQUESTA TARDA

Un terratrèmol de 4,2 graus al Pirineu es nota a tot Catalunya

L'epicentre de la tremolor s'ha localitzat a Ribera d'Urgellet

El Periódico

Un terratrèmol de 4,2 graus al Pirineu es nota a tot Catalunya

Aquest dimecres, cap a les 17.30 h, la majoria de poblacions de Catalunya han percebut una tremolor d’una magnitud de 4,2 en l’escala de Richter originada al Pirineu de Lleida. Segons un informe emès per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’epicentre del sisme s’ha localitzat a la Ribera d’Urgellet, un municipi de la comarca de l’Alt Urgell, a només un quilòmetre de profunditat. L’Institut Geogràfic Nacional (IGN), dependent del Ministeri de Foment, ha elevat la magnitud a 4,5 graus i el situa com el més potent des que va començar aquest mil·lenni a la zona pirinenca.

La tremolor i les seves posteriors rèpliques, totes de menor intensitat, han sigut percebudes en gran part del territori català. El primer informe emès per l’IGN sobre el terratrèmol inclou una llista de ciutats en les quals s’ha sentit la tremolor: Binefar, El Pla de Sant Tirs, Ribera d’Urgellet, la Seu d’Urgell, Pallejà, Sant Feliu de Llobregat, Sort, Tarragona, Valls, Badalona, Barbastre, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Osca, l’Hospitalet de Llobregat, Montsó, Sant Cugat del Vallés i Torredembarra.

El terratrèmol ha tingut lloc en una de les zones sísmiques més actives de la geologia catalana. Segons la magnitud del terratrèmol, tot apunta que la tremolor s’ha percebut en gran part del territori de manera més o menys intensa per la seva poca profunditat, però sense deixar danys.

Altres sismes

Segons les dades recollides per l’ICGC sobre sismes percebuts per la població, des que va començar l’any hi ha hagut quatre tremolors més de baixa intensitat (tots amb una magnitud d’entre 2,2 i 2,6). L’epicentre d’aquests s’ha situat en zones com el Pirineu Oriental, el Pallars Jussà, el Berguedà, la Cerdanya i les Balears.

Per trobar un terratrèmol d’una magnitud similar al d’aquest dimecres, d’acord amb la informació proporcionada per l’ICGC, ens hem de remuntar a uns anys enrere. El 2015 es va percebre una tremolor de 4,3 graus a la Costa de l’Alt Empordà; el 2013 n’hi va haver tres més d’entre 4,1 i 4,3 graus entre la costa de Castelló i Tarragona. 

Obrim un fil directe per recollir les últimes notícies sobre la tremolor:

19:52

El Instituto Geográfico Nacional ha considerado el seísmo como de magnitud 4,5 y lo anuncia como "el mayor del milenio" en la zona de los Pirineos, excepto en terremotos marinos.

19:01

El primer informe emitido por el Instituto Geográfico Nacional (IGN) sobre el terremoto incluye una lista de poblaciones en las que se ha sentido el temblor: Binefar, El Pla de Sant Tirs, Ribera de Urgellet, La Seu d'Urgell, Pallejà, Sant Feliu de Llobregat, Sort, Tarragona, Valls, Badalona, Barbastro, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Huesca, L'Hospitalet de Llobregat, Monzón, Sant Cugat del Vallés y Torredembarra.

18:37

Andorra ha sentido también los efectos del terremoto del Alt Urgell. Algunas fuentes hablan de un ligero desprendimiento de tierra. 

18:34

Comienzan a detectarse en redes sociales imágenes de puentes moviéndose que no corresponden al terremoto del Pirineo. 

18:31

El Institut Sismològic rebaja la intensidad del seísmo a 4,2 grados en la escala de Richter.

18:19

Según los datos recogidos por el Institut Cartogràfic de Catalunya sobre seísmos percibidos por la población, en lo que llevamos de año han habido otros cuatro temblores de baja intensidad (todos ellos con una magnitud de entre 2,2 y 2,6). El epicentro de estos se ha situado en zonas como los Pirineos Orientales, Pallars Jussà, Berguedà, Cerdanya y las Baleares. 

18:19

Es el seísmo más grave en Catalunya desde octubre del 2015, informa Antonio Madridejos.

18:17

Los Pirineos se ubican en una falla geológica y los sismos son frecuentes aunque no muy importantes.

El último sismo importante en la zona se produjo en los Pirineos franceses, con epicentro en Asque de 3,7 grados, en agosto del 2018 y se notó en el Vall d'Aran.

18:12

El Institut Sismològic de Catalunya sitúa el epicentro del sismo en Montferrr i Castellbò, a un kilómetro de profundidad, y apunta que ha habido abundantes réplicas en toda la zona.

18:11

18:10

Todavía se desconoce si se han producido daños aunque la Generalitat ha declarado la alerta del plan Sismicat.

17:50

También se ha detectado una réplica de 2,2 grados en el Pallars

17:46

Diversos observatorios han notado el seísmo con intensidad dos, un grado menos que la del epicentro. Entre ellos los de Barcelona, Santa Coloma de Gramanet y Badalona. También se ha sentido en Barbastro (Huesca), según datos del Instituto Geográfico Nacional..

17:40

El seísmo principal ha tenido su epicentro a dos kilómetros de la Ribera d'Urgellet, en la provincia de Lleida, y cinco kilómetros de profundidad, y se ha sentido en distintas poblaciones, desde Granollers, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa, Tarragona...

Carregar més