VUITÈ DIA DE VAGA

La policia de Madrid protegirà els VTC després que hagin patit 150 atacs

Detingut un taxista per disparar amb una escopeta de balins a un Cabify que viatjava amb un nen i els seus pares

Els vaguistes han col·lapsat el centre de la ciutat fins que la policia s'ha emportat els seus cotxes amb grues

vtc

vtc

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els taxistes han posat aquest dilluns, el seu vuitè dia de vaga, tota la carn a la graella per col·lapsar Madrid, però només ho han aconseguit a primera hora del matí. La contundent actuació de la policia ho ha evitat la resta del dia. La Delegació del Govern s’ha compromès també a protegir els VTC després que la seva patronal hagi denunciat 150 atacs.

 La imatge del col·lectiu es continua deteriorant. No han sigut només els atacs. També simulen ser agredits. Algunes declaracions desafortunades sumen un cúmul de despropòsits que donen arguments a aquells, com el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, que asseguren no cediran al seu “xantatge”. Garrido no s’ha tornat a posar en contacte amb els taxistes i, per tant,les negociacions continuen trencades.

El PP eleva l’aposta 

L’esbronc polític també ha pujat de temperatura. El PP, per boca del seu secretari general, Pablo Casado, ha reclamat una liberalització total del taxi i les VTC, una cosa a què mai s’havia atrevit el govern de Mariano Rajoy.

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, compareixerà dijous al Congrés per fer front a les crítiques de PP i Cs d’haver traslladat la patata calenta a les autonomies, mentre el PNB i el PDECat han recordat a aquestes formacions que la decisió la va aprovar el Congrés per majoria.

Bloqueig efímer

El dia va començar com els vaguistes havien anunciat. Amb l’avinguda de la Castellana bloquejada per centenars de taxis com va passar a la protesta del juliol passat. Com llavors, molts s’havien proveït per menjar i passar el dia als jardins que separen la calçada central dels laterals.

Accedir al centre es va convertir en un infern. “Més de dues hores he tardat”, lamentava un conductor. A diferència del que va passar al juliol,la Delegació del Govern havia donat ordres estrictes de desallotjar la concentració. Quan van començar a recórrer a la grua per retirar els cotxes els taxistes van començar a retirar-los pel seu compte.

Allà es va viure el primer episodi vergonyós del dia, les imatges del qual es van convertir en virals. Un policia va fer el posat d’agafar del colze un taxista i aquest, tot just notar el contacte, es va llançar a terra de panxa enlaire com si s’hagués quedat inconscient. Una ‘planxa’ en tota regla.

Balins al braç

L’agressió més greu es va produir dissabte, quan un vehicle de Cabify va rebre els trets d’una escopeta de balins que va trencar els vidres iva ferir el conductor al braç. Al cotxe viatjava una família amb un nen que, afortunadament, no van patir danys. La policia ha detingut aquest dilluns l’autor, que ha sigut identificat com a taxista.

Després de reunir-se amb el president de la patronal Unauto, el delegat del Govern a Madrid, José Manuel Rodríguez Uribes, va anunciar la policia establirà “un dispositiu discrecional” per evitar que es continuïn produint les agressions.

No ha va donar més detalls, però el president de la patronal, Eduardo Martín, va assegurar que serà “immediat” perquè els atacs “sumen 150” des que es va iniciar la protesta a Madrid i són “continus”.

Una vegada desallotjats de la Castellana, els vaguistes van participar en dues concentracions, aquestes, sí, autoritzades, davant la seu del PP al carrer Génova i a la Puerta del Sol, davant l’edifici del Govern regional, per demanarla dimissió de Garrido.

La relliscada de ‘Tito’

Notícies relacionades

Col·legues de Catalunya, València, Galícia, Andalusia i  Extremadura s’han afegit a aquestes manifestacions. Un d’aquests, el líder dels taxistes de Barcelona, Tito Álvarez, va protagonitzar la frase del dia al retreure al ministre de l’Interior,Fernando Grande-Marlaska, que ordenés a la policia desallotjar-los sent d’“esquerres” i “gai”. El PSOE ha publicat un comunicat condemnant les “vergonyoses” declaracions del taxista.     

L’impacte dels dies d’atur en les seves economies familiars han portat a alguns a proposar que es continuï però de manera rotativa. Calculen que cada dia sense treballar perden una mitjana de 200 euros. L’assemblea convocada la nit d’aquest dilluns al pàrquing Wanda Metropolino tenia previst decidir sobre aquest tema.