#MeTooFISIO

Les fisioterapeutes exploten contra l'assetjament de clients masclistes

Desenes de dones narren com els seus pacients es despullen, els toquen el cul i els falten al respecte

treatment-1327811 1920

treatment-1327811 1920

3
Es llegeix en minuts
Mamen Hidalgo

Pacients que es treuen la roba interior o busquen la professional a Facebook per assetjar-la. Clients que els toquen el cul, que tenen ereccions i demanen “ajuda” per a això, que tracten les dones amb condescendència, que les infravaloren i fan broma sobre el que faran als seus nòvios... Les fisioterapeutes han dit prou davant d’infinitat de situacions d’assetjament masclista que no estan disposades a suportar.

A través del seu propi #MeToo, han convertit les xarxes socials en el seu refugi, un lloc on alleujar-se amb les seves companyes i denunciar l’assetjament sexual i laboral que han patit en diverses ocasions quan el que era a la llitera era un home.

“¿Hi haurà final feliç?” La pregunta es trasllada a la vida real, i desenes de dones narren haver hagut de patir durant les sessions i com es paralitzen per la por que senten davant de desconeguts, especialment en serveis a domicili.

Unes vinyetes

L’explosió de testimonis va sorgir arran d’unes vinyetes de Bibiana V, ‘Fisioterrícola’, en les quals plasmava peticions de fer massatges per sota dels calçotets, tocaments o bromes sexuals. Berta va recollir el guant i va plantejar #MeTooFISIO per englobar les queixes i donar-los magnitud. Es va evidenciar que no eren fets aïllats, sinó una cosa estructural.

Va començar narrant que en la seva primera feina, mentre mobilitzava el braç d’un home, la va agafar per la cintura i li va tocar el cul. “No vaig saber reaccionar, no vaig dir res. La meva companya, que era molt forçuda, va dir que el tractava ella”.

El hashtag va néixer després d’una discussió en un grup de Facebook, on els companys restaven importància. “Va ser una cosa totalment espontània. Van començar a comentar homes dient que ells no feien això i me’n vaig anar a Twitter a fer-ho públic”.

Professió “sexualitzada”

Lamenta que el seu entorn no les defensi, menys encara quan treballen en una clínica privada: “Et diuen que t’aguantis perquè el client ha de tornar”. I puntualitza com ha anat creixent un mite eròtic amb la seva feina: “La nostra professió s’ha sexualitzat”.

A més, explica que sempre hi havia alguna justificació. “Si és jove, perquè està amb les hormones en ebullició. Si és més gran, perquè tu ets jove i això excita a qualsevol. Si és pacient neurològic adquirit, perquè el seu frontal no regula. Si és geriàtric, perquè porta eons sense mullar i això s’acumula...”

A l’Elena, un company li va dir que les especialistes en sòl pelvià havien “de cardar de puta mare”. Una altra vegada s’associava l’habilitat de la seva professió amb el sexe.  Totes elles coincideixen en el difícil que és reaccionar. Sí que ho va fer Ana León quan era estudiant i un pacient es va despullar. “Li vaig dir que es vestís i em va dir que estava més còmode així. Em vaig cagar a sobre, però vaig ser capaç d’aixecar el cap i repetir-li que se n’anés. Si em tornés a passar no sé si seria tan valenta”.

La rèmora del “final feliç”

Ana Carrasco incidia en el final feliç. “M’ho han demanat diverses vegades”. També reconeix que li han intentat ficar mà i explica una anècdota durant una entrevista de feina: “Era per a un club d’elit, i el metge em va preguntar si el meu nòvio tindria alguna objecció en què jo treballés en un vestidor amb homes nus. Que què faria veient tants tios amb la cigala fora”.

Notícies relacionades

Les fisioterapeutes estan cansades de ‘bromes’, com que un pacient amb dolor al pubis li digui que si sempre l’atén una noia tan jove s’inventa dolors. O que afirmin que els seus nòvios estaran contents amb aquestes mans. “Aguantar les ereccions d’un pacient que demana que li descarreguin les cames”, explica la Vicky. “Anar a un domicili i que se’t planti el senyor en pilotes, que al tapar-lo es tregui la tovallola, que deixi caure les seves mans a les teves cames o que es negui a posar-se de cap per avall”, afegeix ‘femifisio’. “¿Sabeu què és tenir 21 anys i que se t’empalmi un pacient i faci gemecs?” En definitiva, un problema estructural a què la professió vol posar solució.

“Indignat i sorprès”

Miguel Villafaina, president del Consell General d’Escoles de Fisioterapeutes d’Espanya, es mostra “absolutament indignat” i sorprès, i alerta del “nivell de perversitat de la societat” que sexualitza una professió en la qual es treballa amb el cos. “Ens hem sensibilitzat amb aquest tema i ens hem preocupat. M’impressiona que sigui una cosa de tant calat en el que hem estat cecs”, declara a EL PERIÓDICO. Tot i que matisa: “Els homes també hem patit algunes d’aquestes situacions”.