XACRA SOCIAL

Les agressions sexuals augmenten un 30% a Catalunya aquest 2018

Interior aborda per primera vegada el pla de seguretat contra la violència masclista en espais de lleure

Proposa regular el dret d'admissió i permanència d'aquelles persones que mostrin actituds sexistes

rjulve44351481 pla mig de miquel buch  conseller d interior  a la junta loc180717141659

rjulve44351481 pla mig de miquel buch conseller d interior a la junta loc180717141659 / Norma Vidal

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el primer semestre d’aquest any, s’han denunciat a Catalunya 804 casos de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual, que inclouen violacions i abusos sexuals. Es tracta d’una xifra un 30% més elevada que en el mateix període de l’any passat, quan se’n van registrar 617.

Les denúncies estan augmentant, en part perquè la societat està més conscienciada. El primer trimestre del 2018 va tancar amb 379, un 21,8% més que el mateix període de l’any anterior, i el segon amb 425 denúncies d’aquest tipus, fet que suposa un creixement del 38,8% interanual, mentre que les rebudes en el tercer trimestre del 2017 se situen a 410.

La Conselleria d’Interior, que ha reunit per primera vegada aquest dimarts el grup de treball del Pla de seguretat contra les violències sexuals en espais de lleure, ha proposat promoure la "tolerància zero" amb les agressions sexuals. Es tornarà a reunir d’aquí a dues setmanes.

Dret d’admissió

Una de les propostes que s’ha posat sobre la taula és reformar la normativa per regular el dret d’admissió i permanència d’aquelles persones que mostrin actituds masclistes. La clau serà aquí la formació dels controladors d’accés i dels agents de seguretat, així com d’altres treballadors i de policies i Mossos d’Esquadra. 

"A nivell de lleure es podria reforçar el dret d’admissió, si legislem també en la permanència en aquest local. Que es pugui impedir l’accés i també expulsar si hi ha actituds inadequades, tant en espais de lleure públics com privats", ha dit el conseller d’Interior, Miquel Buch.

Notícies relacionades

"Hem de vetllar per detectar aquest tipus de conductes i evitar que les agressions tampoc es cometin a fora. Per tant, tots junts hem de buscar la manera per treballar preventivament", ha afirmat Buch, que ha remarcat la voluntat de crear un front comú contra la violència sexual.

Juntament amb els possibles canvis normatius, la formació dels treballadors implicats en el lleure i la creació d’un protocol de prevenció, actuació i acompanyament de la víctima són peces clau d’aquest pla de seguretat que impulsa Interior. Aquest protocol estarà impulsat conjuntament per la Generalitat, les administracions locals, les entitats socials i el sector privat impulsaran.

Temes:

Miquel Buch