PRÀCTICA DISCUTIDA

Brussel·les pregunta als europeus si volen suprimir el canvi d'hora

La Comissió Europea intenta respondre a les queixes de ciutadans, estats com Finlàndia i el Parlament Europeu

MUN800 MÚNICH (ALEMANIA) 28/10/2011.- Una empleada del fabricante de relojes Carlton sostiene dos despertadores de la empresa para recordar sobre el cambio de hora que se producirá en la madrugada del sábado 30 de octubre al domingo 31, cuando los relojes se retrasarán una hora. La modificación horaria se realiza en cumplimiento de la Directiva Comunitaria que rige el Cambio de Hora y que afecta a todos los países miembros de la Unión Europea, por lo que a las 3:00 horas de la madrugada del domingo serán las 2:00 horas. EFE/ANDREAS GEBERT

MUN800 MÚNICH (ALEMANIA) 28/10/2011.- Una empleada del fabricante de relojes Carlton sostiene dos despertadores de la empresa para recordar sobre el cambio de hora que se producirá en la madrugada del sábado 30 de octubre al domingo 31, cuando los relojes se retrasarán una hora. La modificación horaria se realiza en cumplimiento de la Directiva Comunitaria que rige el Cambio de Hora y que afecta a todos los países miembros de la Unión Europea, por lo que a las 3:00 horas de la madrugada del domingo serán las 2:00 horas. EFE/ANDREAS GEBERT / ANDREAS GEBERT (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous que ha posat en marxa una consulta pública perquè la ciutadania es pugui pronunciar sobre la continuïtat del canvi horari que els mesos de març i octubre té lloc a tots els països membres de la UE, i n’estudiarà el resultat per avaluar una possible modificació de la normativa comunitària que regula el canvi.

"Hi ha dues possibilitats: mantenir el sistema actual sense canvis o abolir-lo per a tota la UE", ha assegurat en roda de premsa el portaveu comunitari, Enrico Brivio. "Aquestes són les dues possibilitats, ja que no seria recomanable tenir una situació no homogènia (en la qual alguns països prenguin decisions unilaterals) per al funcionament del mercat únic", ha recordat.

La consulta pública llançada per Brussel·les consisteix en un qüestionari en línia, disponible en totes les llengües oficials de la UE, que estarà disponible per ser emplenat fins al proper 16 d’agost, per la qual cosa la Comissió ha fet una crida perquè "tots els ciutadans que ho desitgin puguin donar la seva opinió" sobre aquesta qüestió.

"Després de les peticions d’un nombre de ciutadans, del Parlament Europeu i de certs estats membres, la Comissió ha decidit investigar el funcionament de l’actual canvi horari d’estiu per avaluar si hauria o no de ser modificat", assegura la web de l’Executiu comunitari.

Conseqüències en la salut

L’Eurocambra va demanar a la Comissió el 8 de febrer passat que reavalués les conseqüències en la salut dels europeus del canvi horari que s’aplica a tota la UE a finals de març i d’octubre, amb l’objectiu de valorar-ne la possible supressió, tal com reclama Finlàndia.

Els eurodiputats van adoptar una resolució no vinculant en la qual reconeixen que no existeixen proves científiques concloents, però recalquen que sí que hi ha indicis que apunten al’efecte perniciós d’aquest sistema, harmonitzat a nivell europeu.

Tant els eurodiputats com la comissària europea de Transport, Violeta Bulc, van coincidir durant el debat parlamentari en la necessitat de mantenir un sistema harmonitzat i evitar que un país o un altre prengui mesures de manera unilateral per desmarcar-se de les regles que marca la directiva sobre la qüestió horària a la UE.

Notícies relacionades

La normativa comunitària sobre l’horari d’estiu, vigent des del 2001, estableix una data i hora comunes a tota la UE per als canvis d’hora, per tal de garantir el correcte funcionament del mercat interior.

Actualment hi ha tres zones horàries a la UE: l’hora d’Europa Occidental –en la qual hi ha Portugal, el Regne Unit i Irlanda–, l’hora d’Europa Central, en la qual hi ha Espanya i 16 estats membres més, i la d’Europa Oriental per a vuit països de l’est.