L’empresariat català demana per carta a Sánchez que rebutgi l’opa

Les Cambres de Comerç de Catalunya, Foment, Pimec, Cecot i la Fira, entre altres institucions, firmen un text contra l’operació del BBVA

L’empresariat català demana per carta a Sánchez que rebutgi l’opa
2
Es llegeix en minuts
Albert Martín
Albert Martín

Corresponsal econòmic d'EL PERIÓDICO

ver +

Cambres de Comerç de Catalunya, Foment, Pimec, Cecot, Fira de Barcelona, Femcat, Col·legi d’Economistes, Barcelona Global i el RACC. La plana major de les organitzacions empresarials catalanes va enviar ahir una carta conjunta dirigida al Govern central per explicar els arguments que esgrimeixen per oposar-se a l’opa que el BBVA ha llançat sobre el Banc Sabadell i per argumentar la "preocupació" que els causa aquesta oferta.

La carta ha arribat la mateixa setmana en què l’Executiu de Pedro Sánchez ha decidit obrir una consulta pública perquè ciutadans i empreses facin saber la seva opinió respecte a l’operació. Fonts coneixedores de la missiva han explicat que la iniciativa d’aquesta carta és de la Cambra de Comerç, que presideix Josep Santacreu, i que estava dirigida a Sánchez.

El document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, recordava problemes com l’"excessiva concentració de poder empresarial i financer", la voluntat de "preservar" l’accés al crèdit de pimes i autònoms i prevenir la pèrdua d’ocupació i oficines bancàries. La missiva també es referia a la necessitat de "promoure l’atracció i retenció de talent financer" als diferents territoris i a la voluntat de "garantir la cohesió social i territorial".

Descentralitzar el poder

El document s’aturava en la necessitat de descentralitzar el poder econòmic i financer del "centre peninsular", amb referència a Madrid. En aquest sentit, la carta qüestionava la promesa del BBVA de mantenir una seu operativa a Catalunya: "La promesa de mantenir una doble seu corporativa seria més simbòlica que real, sobretot a llarg termini, com mostren les experiències de Santander i Bilbao en relació amb els bancs que hi van tenir l’origen", assenyalava.

El document acabava amb una apel·lació explícita al president del Govern contra aquesta operació financera: "És des d’aquesta perspectiva que entenem el concepte d’interès general, que ens motiva a dirigir-nos al Govern d’Espanya, en la persona del seu màxim representant, perquè ho tingui en consideració quan, en exercici de les seves competències, prengui una decisió determinant".

Notícies relacionades

A la carta, els nou signants afirmaven que l’opinió que hi expressen reflecteix "el sentiment d’un segment molt majoritari del teixit social i empresarial català, que òbviament és el principal afectat per aquesta operació." Algunes fonts coneixedores de l’origen de la missiva expliquen que les entitats signants van començar a preparar-la el dia 30 d’abril, quan es va conèixer el veredicte de Competència en fase 2 sobre l’operació.

També es pot destacar que el Cercle d’Economia no es va afegir a la iniciativa. Fonts pròximes a aquesta institució van explicar a EL PERIÓDICO que aquesta entitat treballa en la seva pròpia proposta. La idea del Cercle és centrar-se a esbrinar com és que l’opa perjudica l’interès general i, a diferència de la missiva feta pública ahir, incloure-hi els compromisos compensatoris que ha de fer el BBVA. L’entitat que presideix Jaume Guardiola farà públic el seu posicionament els pròxims dies.