Pla per al col·lectiu LGTBI

El Regne Unit promet acabar amb les teràpies de 'conversió' per a homosexuals

La mesura s'inclou en un pla després d'una enquesta que va demostrar la discriminació que pateix el col·lectiu

nnavarro22522426 an activist s silhouette is seen through a rainbow flag duri161028173543

nnavarro22522426 an activist s silhouette is seen through a rainbow flag duri161028173543 / SERGEI SUPINSKY

2
Es llegeix en minuts
Reuters

El Govern britànic s’ha compromès aquest dimarts a prohibir la teràpia de conversió homosexual al país mentre estableix plans per millorar les vides de les persones del col·lectiu LGTB després que una enquesta nacional demostrés que molts han patit prejudicis i discriminació.

La primera ministra, Theresa May, ha assenyalat que el pla, que té 75 punts, té com a objectiu generar un canvi durador i abordar les "grans injustícies" a què s’enfronten les persones lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres (LGBT), com s’han demostrat en una enquesta en què han participat més de 108.000 persones.

"Em va sorprendre la quantitat d’enquestats que van dir que no podien ser oberts pel que fa a la seva orientació sexual", ha afirmat May en un comunicat. "Ningú hauria d’haver d’ocultar qui és o a qui estima", ha afirmat.

Més de dos de cada tres enquestats, al ser preguntats sobre seguretat, salut, educació i feina, van afirmar que havien evitat agafar de la mà la seva parella en públic per por d’una reacció negativa.

A més, gairebé un de cada quatre va admetre haver experimentat una reacció negativa dels amics a causa de l’orientació sexual.

Una "pràctica abominable"

El Govern ha assegurat que buscarà prohibir la "pràctica abominable" de la teràpia de conversió per "curar" les persones de l’homosexualitat, que el 2% dels enquestats van dir que havien patit. A un altre cinc per cent l’hi han ofert.

Les Nacions Unides va dir el mes passat que volia una prohibició global de la teràpia basada en la idea que l’homosexualitat és un trastorn mental o una condició mèdica.

Si bé la pràctica ha sigut àmpliament desacreditada, només el Brasil, l’Equador i Malta la prohibeixen en l’àmbit nacional, segons l’Associació Internacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex.

"Encara hi ha un llarg camí per recórrer per assolir una plena igualtat", ha assegurat la directora del grup defensor de Drets LGBT Sonewall, Ruth Hunt. "El simple acte d’anar agafats de la mà és una cosa que totes les parelles del mateix sexe fan amb un alt grau de precaució. Les actituds han canviat, però encara hi ha parts de la societat en què estem lluny d’estar segurs", ha afegit.

Assetjament homofòbic a les escoles

Com a part delpla d’acció, el Govern nomenarà un assessor de salut LGBT nacional i destinarà 4,5 milions de lliures per recolzar una sèrie d’iniciatives, inclosos diversos programes per abordar l’assetjament homofòbic a les escoles.

Notícies relacionades

També ha afirmat que treballarà amb la policia per millorar les respostes als incidents d’odi després que l’enquesta hagi mostrat que el 40% dels enquestats n’havia experimentat.

"Tothom en aquest país ha de sentir-se segur i feliç de ser qui és i d’estimar a qui estima sense judici ni temor", ha recalcat la ministra de la Dona i la Igualtat, Penny Mordaunt.