El Govern redobla la inversió per garantir el menjar als nens pobres

Es destinaran 10 milions per augmentar el nombre de places en menjadors i campaments infantils

Les oenagés celebren el pla governamental però alerten que és insuficient

zentauroepp43767563 madrid 15 06 2018   la portavoz del gobierno isabel celaa  e180615135104

zentauroepp43767563 madrid 15 06 2018 la portavoz del gobierno isabel celaa e180615135104 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Tot just ser elegit president, Pedro Sánchez va assegurar que posaria la pobresa infantil a l’agenda política. Va decidir crear un alt comissariat, una figura amb pocs precedents al món, al capdavant de la qual va posar María Luisa Carcedo, especialista del PSOE en aquest problema. I aquest divendres, quart Consell de Ministres de l’'era Sánchez', el Govern va aprovar un pla de xoc per ajudar els nens en situacions de precarietat severa al més aviat possible. La intenció de l’Executiu és que "tinguin un estiu" el més normal possible, i puguin disfrutar d’activitats extraescolars "dignes".

Per a això, el Govern doblarà l’esforç econòmic que destina a programes vacacionals infantils, de cinc a 10 milions d’euros, una inversió que podria augmentar perquè tots aquells que compleixin els requisits de carència severa i risc de pobresa siguin atesos. El pla contempla que, en col·laboració amb els ajuntaments i les comunitats autònomes, els menors esmorzin i mengin als menjadors socials o campaments, així com que sopin en el cas dels més necessitats. 

Amb l’arribada de la crisi es va detectar que el tancament de les escoles i els seus menjadors escolars provoca que alguns menors no rebin adequadament els tres menjars al dia al juliol i agost, que té "efectes dramàtics", en paraules de la portaveu del Govern, Isabel Celaá, que es va adonar del programa després del Consell de Ministres i va lamentar que alguns alumnes s’incorporessin al setembre amb menys pes(fins a quatre quilos). I això malgrat que algunes autonomies, com la catalana, fa anys van reforçar els menjadors socials per amplificar els destinataris d’una alimentació adequada.

El projecte governamental contempla a més que els menors participin en activitats extraescolars esportives i d’aprenentatge, de manera que puguin tenir una espècie de "vacances", segons Celaá. A més, el Govern va introduir aquest divendres nous objectius a l’anomenada Agenda 2020-2030 de desenvolupament sostenible, que inclou mesures també per lluitar contra la pobresa.

2,1 milions de nens en risc

Espanya és el tercer país de la UE amb una taxa de risc de pobresa més alta. L’última Enquesta de Condicions de Vida assenyala que el 28,1% dels menors de 16 anys pateixen aquesta situació, la qual cosa suposa 2,1 milions de nens en risc. D’ells, 375.000 es troben en situació de "carència severa" al no tenir garantides les seves "necessitats alimentàries". 

Notícies relacionades

El problema és de tal magnitud que les oenagés que treballen amb la infantesa van donar la benvinguda al pla del Govern, però van alertar que és insuficient i que fan falta mesures estructurals, a mitjà i llarg termini, i no mers "pedaços". Les entitats demanden millorar la prestació per fill a càrrec fins als 100 euros mensuals o impulsar una certificació de famílies monoparentals.

I és que, tret que amb els pressupostos del 2019 Sánchez doni un gir a la situació, Espanya fins ara és el tercer país que menys despesa pública dedica a la protecció social de famílies i infantesa, un 1,3% del PIB, i la mitjana de la UE és del 2,4%.