¿Per què no hauries de reutilitzar el protector solar de l’any passat, segons els experts?

Entre els dubtes més freqüents de cada estiu hi ha si les cremes solars impedeixen el bronzejat. És fals. Prendre el sol sense fer servir un fotoprotector solar pot provocar cremades greus

Per què no hauries de reutilitzar el protector solar de l’any passat? / Freepik

Per què no hauries de reutilitzar el protector solar de l’any passat? / Freepik

2
Es llegeix en minuts
Redacció

Prendre el sol és una necessitat. Necessitem els raigs solars, la seva llum, perquè el cos produeixi vitamina D, que és essencial per a l’absorció del calci i la consegüent salut dels nostres ossos. A més, també influeix de manera positiva en el nostre estat d’ànim.

Però el sol pot ocasionar molts problemes si no es prenen les precaucions necessàries per protegir-nos. Les radiacions ultraviolades A (UVA), les B (UVB) i els raigs infraroigs poden provocar des de cremades lleus o greus, envelliment cutani, dermatitis i fins i tot càncer de pell.

Per tant, com que no seria bo renunciar a mantenir un contacte habitual amb el sol, la millor fórmula per protegir-nos sense ‘amagar-nos’ és l’ús de protectors solars.

Però la primera qüestió bàsica que hem de saber és que la protecció solar total no existeix.

Per això és important que l’ús de protectors es complementi amb una sèrie de premisses bàsiques com evitar l’exposició en les hores centrals del dia (entre les 12 i les 17 h), utilitzar elements físics que limitin els raigs solars (para-sols, barrets, roba), fer servir ulleres de sol i beure líquids en abundància.

Però, quin protector solar escollir?

Tal com indica la Fundació Piel Sana, per a una correcta exposició al sol hem d’utilitzar una crema amb un factor de protecció solar (SPF) 30 com a mínim.

La raó és que quan es fan els estudis de mesura del factor de protecció s’apliquen 2 mil·ligrams de crema per cada centímetre quadrat de pell, i això és molt difícil que ho faci una persona normal. Perquè utilitzant aquestes quantitats, per protegir tota la superfície cutània d’un adult hauríem d’utilitzar un envàs de 30 mil·lilitres per a una sola aplicació.

El que habitualment fem les persones normals és aplicar a la nostra pell 0,5 mg per cada centímetre quadrat. I per compensar la diferència, la recomanació dels dermatòlegs és fer servir fotoprotectors de 30 SPF o més, i fer aplicacions generoses cada dues hores aproximadament. Un especialista en dermatologia és la persona més indicada per escollir el nivell de protecció més adequat per a cada tipus de pell.

Quan aplicar-se el protector solar?

El millor moment per aplicar-se la crema protectora solar és abans d’anar a la piscina o la platja, per assegurar la seva absorció completa i, en definitiva, la seva eficàcia.

Una altra qüestió important és la resistència dels protectors a l’aigua:

  • Els productes amb etiqueta “water resistant” aconsegueixen que el 70% de la protecció resisteixi després d’un parell de banys, d’uns 20 minuts cadascun.

  • Els marcats com a “waterproof” resisteixen uns 80 minuts de banys.

En qualsevol cas, el millor per no córrer riscos és renovar la crema després de cada capbussada.

Així que a l’estiu, en aquestes condicions, hem de mantenir el mateix factor de protecció i renovar-lo amb la mateixa freqüència.

I què fem amb la crema solar de l’estiu passat?

Els fabricants indiquen a l’envàs la data de caducitat de cada producte, tant si està obert com si no l’hem utilitzat mai. Si la crema té un aspecte estrany o una olor desagradable és millor llençar-la.

Notícies relacionades

A més, després de la seva obertura (segons el producte) no s’hauria d’utilitzar passat 6 o 12 mesos.

I per últim, és fals que les cremes protectores impedeixin o dificultin el bronzejat. Prendre el sol sense fer servir un fotoprotector solar pot provocar cremades greus.

Temes:

Càncer