Informe anual
Barcelona registra mínims històrics de contaminació i manté la tendència a la baixa
La capital catalana compleix el límit europeu tot i que encara està lluny dels nivells que s’exigiran el 2030
La qualitat de l’aire a Barcelona millora per segon any consecutiu i arriba a nivells de rècord
Barcelona es proposa informar del nivell contaminació carrer a carrer i a l’instant a partir del 2025

Barcelona ha registrat les millors dades de qualitat de l’aire amb mínims històrics. «Cada vegada que donem xifres són millors que les anteriors», ha celebrat la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, al costat de la regidora de Salut, Marta Villanueva, aquest dilluns en roda de premsa. Totes dues han presentat l’informe de la qualitat de l’aire del 2024, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que constata la tendència a la baixa dels principals contaminants de l’aire (diòxid de nitrogen i partícules en suspensió). Aquest descens es confirma també amb les dades del primer semestre del 2025, que indiquen reduccions d’entre un 2% i un 14% a les set estacions repartides a tota la ciutat respecte al mateix període de l’any anterior.
Amb aquesta millora, la capital catalana continua complint els límits de contaminació establerts per la Unió Europea. No obstant, els nivells registrats continuen per sobre dels valors que fixa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i dels futurs límits legals del 2030. Això indica que, tot i que s’han aconseguit avenços, encara hi ha marge de millora. El govern municipal és conscient que hi haurà més exigència i per això insisteix a continuar accelerant les mesures del Pla Clima i que ja està portant a terme. En concret, Bonet ha recalcat la necessitat de continuar implementant zones verdes i treballar en una mobilitat més sostenible.
A això atribueix precisament la millora de la qualitat de l’aire, que assegura que «no cau del cel» ni és «per art de màgia». «És fruit de les polítiques que s’estan implementant a la ciutat», amb un model «més verd i més sostenible». «Com més treballem per la mobilitat sostenible, més podrem consolidar aquesta tendència», insisteix la primera tinenta d’alcaldia. No obstant, hi ha un detall a tenir en compte respecte al primer semestre de l’any i és la incidència de les pluges. Segons Bonet, aquest factor ajuda a reflectir aquestes bones dades, però prefereix treure-hi importància. «Hi ha incidència de la pluja segur, però ja teníem aquesta tendència positiva en temps de sequera», diu.
L’Eixample bat rècord de millora
Un exemple de la consolidació d’aquesta millora són les dades registrades a l’estació del districte de l’Eixample, la més crítica ja que històricament havia marcat els nivells més alts de contaminació pel trànsit que acumula. En tres anys –del 2022 al 2025– ha baixat dels 42 micrograms per metre cúbic de diòxid de nitrogen als 30 de mitjana actuals. «Estem 10 micrograms per sota del límit i amb aquesta tendència millorem cada vegada que reportem dades», ha incidit Bonet.
No obstant, l’estació de l’Eixample continua sent la de pitjors resultats, al costat de la de Gràcia-Sant Gervasi, estació que registra un 28 de mitjana. Tot i que ara compleixen amb els límits europeus, no ho farien amb els que s’exigeixen el 2030. Aquest llindar només el passarien ara mateix l’estació de la Vall d’Hebron, la de Palau Reial i la de Sants, que sí que complirien amb els futurs nivells.
Impacte sobre la salut
El descens de la contaminació també té efecte en l’impacte en la salut. Segons l’ASPB, els efectes nocius de l’aire contaminat s’han reduït un 32 % en comparació amb els nivells registrats entre el 2018 i el 2019. Tot i així, la situació dista molt de ser òptima. Si la ciutat complís els límits legals de qualitat de l’aire fixats per la Unió Europea per al 2030, aquest impacte es reduiria encara un 38% més.
Malgrat la millora, l’aire que respirem continua passant factura. L’exposició prolongada a la contaminació en els últims cinc anys es relaciona amb aproximadament el 8% de les morts per causes naturals a la capital catalana. També és al darrere del 36% dels nous casos d’asma infantil i del 12% dels diagnòstics anuals de càncer de pulmó, segons les estimacions de l’informe.
Zones de baixes emissions
Notícies relacionadesUna vegada més, el govern municipal ha atribuït la reducció de la contaminació a la zona de baixes emissions (ZBE), que assegura que funciona i que promou la renovació del parc mòbil. «Una cosa alimenta l’altra, és evident», ha dit Bonet, que també ha avançat noves dades sobre les etiquetes. Actualment el parc mòbil de la ciutat té un 22,4% d’etiquetes ECO, que creix tres punts en un any, i les grogues han caigut dos punts, i han passat del 15,7% al 13,3%.
A principis d’any, quan van presentar les primeres dades de qualitat de l’aire del 2024, Bonet ja va recalcar que el consistori vol accelerar l’evolució de la ZBE per continuar reduint la contaminació, tot i que no es va aventurar a concretar de quina manera o en quins terminis, però sí que va dir que s’havia de fer de la mà de la resta de municipis metropolitans, una cosa que ha tornat a recalcar aquesta vegada.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Repavimentació "Gairebé vam haver de tancar perquè no teníem clients"
- Tribuna internacional Albiol demana a l’ONU millorar el finançament dels ajuntaments
- 60 veïns afectats Santa Coloma abarateix les obres als desallotjats del carrer Pirineus
- INFORME Gairebé vuit de cada deu sèniors es connecten diàriament a internet
- Transició ecològica Catalunya només disposa del 20% de l’energia verda necessària per al 2030