El dret a morir dignament

El PSOE farà la setmana que ve el primer pas per regular l'eutanàsia

El grup socialista portarà al ple del Congrés la proposició de llei que va registrar el maig passat

zentauroepp43233125 eutanasia180508180431

zentauroepp43233125 eutanasia180508180431

1
Es llegeix en minuts
Efe

El PSOE portarà al ple del Congrés de la pròxima setmana la regulació de l’eutanàsia, perquè s’inclogui a la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i sigui de finançament públic.

Segons ha explicat la portaveu socialista, Adriana Lastra, es tracta de la proposició de llei que el seu grup va registrar el maig passat, quan era a l’oposició, i que va més enllà de retirar l’eutanàsia del Codi Penaldespenalització que la Cambra alta va aprovar a començaments de maig a iniciativa del Parlament, ja que "dona resposta a l’exercici d’aquest dret i cobreix legalment tot el procés, des que la persona pren la decisió".

Lastra s’ha mostrat convençuda, en roda de premsa al Congrés, que l’"elevat consens social" que existeix entorn d’aquest assumpte –el 70% dels espanyols estan d’acord a regular l’eutanàsia, segons el CIS– generarà un consens similar a la cambra.

La llei que pretén aprovar el PSOE suposa fer "un pas més" respecte a la que va presentar Cs sobre les cures pal·liatives i la mort digna.

La proposta socialista regula i despenalitza l’eutanàsia en determinats supòsits i descarta que es pugui realitzar amb "pressió externa de qualsevol índole".

"Sofriment insuportable"

Segons el text, el dret a l’eutanàsia el tenen les persones que requereixen cures pal·liatives per una malaltia greu i incurable, i també aquelles "que decideixen no viure més" en casos de discapacitat greu crònica i que pateixin un "sofriment insuportable".

Els sol·licitants han de tenir nacionalitat espanyola o residència legal a Espanya i disposar de la informació que existeixi sobre el seu procés, les diferents alternatives i possibilitats d’actuació, inclosa la d’accedir a cures pal·liatives.

Notícies relacionades

Haurà d’haver formulat la sol·licitud de manera voluntària per escrit i firmar-la en presència d’un professional sanitari que ho rubricarà, i després s’obrirà un termini de 15 dies.

Posteriorment hi haurà un període de 17 dies perquè la petició sigui analitzada per un altre metge i finalment es posarà en coneixement de la Comissió d’Avaluació i Control, un procés que no pot durar menys de 32 dies, mentre que la sol·licitud podrà ser revocada en qualsevol moment.

Temes:

Eutanàsia PSOE