EL TRÀNSIT DE CÀNNABIS

Cau una xarxa nacional que conreava marihuana i la venia al Regne Unit

Els Mossos d'Esquadra han arrestat 24 persones i han escorcollat 23 domicilis i locals amb plantacions 'indoor'

L''operació Banshee' porta el nom d'una nova llavor, molt nociva i que es distingeix pel seu sabor afruitat

zentauroepp43522674 pla obert del moment en qu  els mossos d esquadra s emporten180528093905

zentauroepp43522674 pla obert del moment en qu els mossos d esquadra s emporten180528093905 / Gemma Sanchez

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

A la porta s’ha quedat siluetejada la sola d’una bota policial que indica que aquest xalet de Segur de Calafell ha estat un dels domicilis on els Mossos d’Esquadra han entrat en bloc per detenir un dels 24 presumptes traficants espanyols que han caigut aquest dilluns de matinada en una macrooperació contra el cultiu i exportació de marihuana. Aquesta casa del Baix Penedés, amb façana de color salmó, amb joguines de canalla escampades pel jardí i un estenedor amb roba familiar penjada, no sembla la casa d’un traficant. Però el cert és que el negoci de la marihuana s’ha estès tant a Catalunya que els perfils dels arrestats són cada vegada més heterogenis.

El d’un noi de trenta anys detingut aquí, per exemple, era un home que havia tornat a casa dels seus pares, un matrimoni de jubilats, després de separar-se de la seva dona, segons expliquen els veïns. La seva mare, aquest migdia, feia equilibris amb la porta, completament trencada, perquè se sostingués contra el marc i obstaculitzés la vista de la premsa que observava des del carrer. Segons una investigació de la Divisió de Investigació Criminal, sota secret de sumari, el detingut formava part suposadament d’una xarxa de cultiu i trànsit de cànnabis que venia la mercaderia al Regne Unit, un lloc on multiplicava gairebé per tres els beneficis. 

Marihuana, el pa criminal 

Sense importar l’ocupació dels criminals establerts a Catalunya (extorsions, estafes, segrestos, robatoris violents...), fa temps que els Mossos descobreixen en cada registre que tots simultaniegen la seva activitat principal amb el cultiu de marihuana. Es tracta d’un negoci molt lucratiu, al qual recorren delinqüents professionals però també ciutadans sense antecedents que cauen en la temptació dels diners fàcils. El boom de la marihuana boom de la marihuanafa impossible que la policia la pugui intervenir tota, i la lògica fa que es prioritzin les plantacions més grans i els traficants més perillosos. Catalunya, i Girona en especial atesa la seva proximitat amb la frontera, s’ha convertit en una terra idònia per a la implantació de traficants de droga estrangers. Però també n’hi ha de nacionals, i aquest dilluns la xarxa desarticulada estava integrada per 24 espanyols residents en poblacions com Segur de CalafellTarragona, la Bisbal del PenedèsGavàViladecansCorbera de Llobregat o el Prat.

Tromba policial a casa 

Els Mossos han començat l’operació pels domicilis, despertant els sospitosos al seu llit. La segona fase ha sigut anar amb ells fins al lloc de la plantació. Segons fonts policials, totes eren 'indoor',  i comptaven amb tota la tecnologia per maximitzar l’aprofitament de l’espai, ubicat en locals allunyats dels nuclis urbans. La infraestructura necessària per produir marihuana a les fosques es basa en els llums de sodi. Substitueixen la llum solar i doblen, o tripliquen, la productivitat perquè en aquests espais tancats mai és de nit. La instal·lació es completa amb ventiladors, humidificadors, extractors, terra, abonament i un transformador elèctric. Segons un informe recent de la policia catalana, amb una inversió inicial de 6.000 euros, en un any resulta possible guanyar uns 200.000 euros nets. El secret està a vendre'l a la resta d’Europa, on el valor de la collita es multiplica a mesura que s’avança cap al nord. Les dades del’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) certifiquen que a Espanya cada gram de marihuana costa uns cinc euros. A França, gairebé el doble, 9,3 euros. A Alemanya el preu ascendeix fins als11,1 euros. A Finlàndia, l’extrem oposat del continent, es paga a una mitjana de 18 euros. La xarxa desarticulada aquest dilluns exportava aAnglaterra. Segons les dades d’aquesta oficina mundial, alRegne Unit el gram de marihuana es paga a uns 15 euros. La investigació de la policia catalana ha estat batejada amb el nom 'Banshee'.

Varietats modificades genèticament

Els 'Grow Shops', comerços legals, posen a disposició de qualsevol client l’instrumental i els coneixements que es requereixen per conrear marihuana. Fins i tot es munten fires dedicades al tema. El març passat es va celebrar a Cornellà la Spannabis 2018, que seria el 'porro world congress', una trobada que atreu propietaris de clubs cannàbics, gestors de bancs de llavors o proveïdors d’eines procedents de tot el món. La indústria, a escala global, compta amb un mercat de 200 milions de consumidors. Existeix una varietat incalculable de plantes de marihuana. Els productors les creuen per obtenir noves llavors amb més concentració de THC, el principi actiu, contingut als cabdells. Però fa anys que la potència dels porros ha sobrepassat l’exigència dels consumidors. Ara, explicava ja en l’edició del 2015 –celebrada també a Cornellà– Toni Alzamora, el que es busca és millorar "l’aroma i el sabor". La varietat que ha donat nom a aquesta investigació dels Mossos, Banshee, compleix tots dos requisits.

Notícies relacionades

Es tracta d’una llavor originària de l’Afganistan i obtinguda al barrejar una planta Kali Mist amb una Alien Dog F3. La filla de les dues, la Banshee, és una espècie tan nova que encara no ha estabilitzat el comerç de les llavors feminitzades, les que produeixen els cabdells fumables. Segons el web Cannafo, aquesta varietat sativa –euforitzant– té una concentració de THC del 28% –"una salvatjada", s’afanya a subratllar un consumidor habitual– i, al fumar-la, deixa un sabor "picantafruitatàcid i terrós". El web avisa també que entre les conseqüències no desitjades hi ha l’"ansietat". No alerta, tanmateix, que aquestes noves variades, com sí que subratllava a aquest diari el fiscal antidroga de Girona, "agreugen perillosament els danys cerebrals".   

Cànnabis i violència

El negoci de la marihuana, motivat en gran part per un Codi Penal més lax que l’europeu, ha provocat que a Espanya, i a Catalunya, convisquin en un equilibri inestable organitzacions criminals d’origen divers. Les disputes entre aquestes ha forçat als traficants a armar-se amb pistoles per defensar les plantacions i, en conseqüència, els segrestos, extorsions, robatoris i fins i tot assassinats entre bandes rivals s’han multiplicat en els últims anys. Les intervencions de marihuana, també. Durant el 2016, els Mossos van aconseguir més d’una tona al mes de cànnabis. Aquest 2017, la proporció s’apropa a 3 tones cada mes.