Plantació clandestina, perill d'incendi

La gran demanda energètica d'una instal·lació per cultivar marihuana sobrecarrega els circuits elèctrics

Sovint punxen la instal·lació i al fer-ho es dispara el risc que es produeixi un curtcircuit

fsendra32037007 los mossos descubren una plantacion de marihuana en la zona 170122164332

fsendra32037007 los mossos descubren una plantacion de marihuana en la zona 170122164332

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una plantació de marihuana necessita molta electricitat. Un subministrament ininterromput durant 18 hores cada dia de la setmana. La demanda energètica prové principalment de les làmpares de sodi. Un productor contactat per aquest diari -que vol mantenir el seu anonimat- detalla que amb una bombeta de 400 watts va poder il·luminar un metre quadrat en què van créixer 12 plantes. La factura de la llum va pujar uns 60 euros durant aquells mesos. 

Quan les plantacions són molt més extenses, i sovint ho són, impliquen una càrrega excessiva per a circuits amb ploms que salten quan coincideixen la rentadora, l'assecadora i la televisió. Perquè els vivers clandestins gairebé sempre estan dins de domicilis particulars, abandonats o no.

LA LLUM PUNXADA 

Els delinqüents que ho són a ple rendiment tampoc paguen la factura de la llum. I menys la que envia Endesa si s'acaben de cultivar 100, 200 o 300 plantes de marihuana. Opten per punxar-la. Així, fan ponts als interruptors magnetotèrmics, que protegeixen la instal·lació contra sobrecàrregues i curtcircuits. Dit d'una altra manera, entra tota l'electricitat que necessiten les làmpares però no tota la que està disposada a aguantar la instal·lació. L'incendi és qüestió de temps.

La policia s'ha adonat així mateix que, a vegades, encara que no es punxi la instal·lació sí que es manipulen els ploms amb un cable de coure per evitar que saltin. La factura d'Endesa arribarà de totes maneres però el risc d'incendis és el mateix que quan es roba la llum. Perquè el circuit rebrà idèntica sobrecàrrega.

EXPLOSIÓ DE GAS

A Youtube hi ha diversos vídeos que mostren com fer resina de marihuana. El procés inclou l'ús d'un aerosol per aïllar el THC -el principi actiu de la marihuana- que concentra la resina. El risc principal que comporta és que el gas és altament inflamable. Quan es porta a terme en espais mal ventilats, una mínima espurna, com la que produeix l'interruptor de la llum, pot provocar la deflagració.

Notícies relacionades

Els Mossos han registrat tres incidents -dos d'ells recents- provocats per persones que estaven manipulant marihuana amb un aerosol i han acabat en explosió. 

Per diversos motius, cultivar marihuana incrementa el risc d'incendi.