Marihuana 'made in Catalonia'

Les plantacions domèstiques segueixen proliferant a Catalunya des del 2013

Els Mossos confirmen que una part de la producció s'exporta a països com França o Itàlia

 

  / RAMON GABRIEL

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les plantacions de marihuana s'han expandit per Catalunya molt més del que es podria imaginar. Actualment, els Mossos d’Esquadra incauten cada mes una tona de plantes de cànnabis. Un balanç que ha anat creixent des del 2013, quan va saltar l'alarma de la proliferació de vivers de cànnabis.

"Al principi no teníem cap prova que la droga s'estigués venent a l'estranger, ara sí", aclareix l'intendent Xavier Porcuna, portaveu del cos policial.

L'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) estima que el preu d'un gram de marihuana a Europa és d'11,85 euros. A Catalunya és de 5,52 euros. La diferència de valor indica que és més fàcil obtenir aquest producte aquí que a la resta del continent. 

La "geolocalització" de Catalunya dins del mapa europeu i unes condicions climàtiques propícies -dos factors que reuneix especialment la província de Girona, una demarcació que lidera de sobres la xifra de detencions i plantacions descobertes- han afavorit el fenomen.

La demanda exterior de marihuana -principalment de països com "França i Itàlia"- ha carburat el mercat i el Codi Penal espanyol, més tou amb el cànnabis que el d'altres països, en lloc de complicar-lo ha servit per arrodonir el context. 

DINERS FÀCILS

Hi ha negocis com els 'Grow Shops' que posen a disposició del client l'instrumental i els coneixements que es requereixen per cultivar marihuana. Fins i tot es munten fires dedicades al tema. Algunes varietats modificades genèticament -que donen un producte de menor qualitat- permeten completar el cicle en dos mesos. En 9-10 setmanes la llavor arrela, la planta creix, es talla, s'asseca i el cabdell està madur per fumar. O per vendre, amb marges de benefici molt interessants.

La infraestructura necessària per produir indoor es basa en les làmpares de sodi. Substitueixen la llum solar i doblen la productivitat perquè en aquests espais tancats mai és de nit. La instal·lació es completa amb ventiladors, humidificadors, extractors, terra, adob i un transformador elèctric. El mètode serveix per aconseguir indistintament que creixin dins d'una habitació enorme o d'un armari de reduïdes dimensions.

VENTALL DE DELINQÜENTS

"Hem sorprès mares que regaven les plantes del seu fill", explica Porcuna per subratllar que el perfil de productors és ben variat. El ventall va des de la persona que la cultiva per autoproveir-se fins a grups criminals que abans traficaven amb cocaïna o heroïna. Les plantacions més grans tenen a veure més amb els segons, que a més acaben acumulant unes quantitats tan elevades de diners que necessiten blanquejar-los

65 MULTES DIÀRIES 

Hi ha massa factors que han afavorit el boom de la marihuana. La taxa d'atur dels últim anys n'és un. Que hagi crescut el consum entre els catalans n'és un altre. Cada dia la policia interposa una multa a 65 ciutadans que han sigut sorpresos amb aquesta droga a la butxaca o fumant-la en un lloc públic. Fa un any es posaven 52 denúncies diàriament. Aquest augment guarda relació, segons fonts policials, amb la proliferació d'associacions cannàbiques. A Catalunya n'hi ha unes 600. Més de la meitat estan ubicades a Barcelona.

Els Mossos han iniciat des del 2012 unes 200 investigacions als clubs. El problema, recorda Porcuna, és el buit legal que es dona en aquests. Per llei està prohibit cultivar, traficar o fomentar el consum. Una associació acaba incomplint les tres coses perquè d'alguna manera creixen les plantes, d'alguna manera arriben fins a l'associació i d'alguna manera es guanyen la fidelitat dels clients.  

MÉS DENÚNCIES VEÏNALS

Les denúncies que presenten ciutadans contra veïns que estan cultivant marihuana han crescut un 50% durant aquest 2016. La mitjana actual de demandes interposades és de 43 mensuals. El 2015 era de 29. Gairebé sempre van a les comissaries per avisar de la forta olor que emana aquesta planta i que noten al seu bloc de vivendes.

En els últims mesos, els Mossos compten amb un altre indicador per descobrir plantacions indoor que s'escapen de les inspeccions aèries que fan periòdicament amb l'helicòpter: les companyies elèctriques. Endesa els informa quan detecta increments de consum energètic massa acusats per ser compatibles amb l'ús habitual domèstic. Sovint rere aquests màxims s'amaga una plantació.

Notícies relacionades

La policia a vegades també ha acabat descobrint la marihuana perquè aquesta atrau discussions i, a vegades, violents enfrontaments. Sense anar més lluny, el mes de setembre, dos homes van morir apunyalats a Santa Coloma de Gramenet durant una baralla motivada per una plantació domèstica. Emmagatzemar quantitats llamineres d'aquesta droga acaba atraient altres delinqüents que, per fàcil que resulti cultivar-la, són dels que pensen que ho és encara més robar-la.

Molts indicadors confirmen que Catalunya produeix i exporta cànnabis.