DIA INTERNACIONAL

Reivindicació gitana

El Papa crida a la integració, mentre la Lliga ataca aquesta ètnia dient que han de "robar menys"

El Secretariat Gitano demana mesures contra la "segregació escolar" que es produeix a Espanya

zentauroepp42840606 gitanos180408172144

zentauroepp42840606 gitanos180408172144 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

El poble gitano està de festa i de reivindicació. El papa Francesc va ser clar i va fer ahir una crida a aconseguir la integració d’aquest col·lectiu en el seu dia internacional. «Jo espero que la jornada afavoreixi la cultura del retrobament, amb la bona voluntat  de conèixer-se i de respectar els altres. És el camí que porta a una verdadera integració», va assegurar el Pontífex després de la missa celebrada a la basílica de Sant Pere.

No obstant, no només hi va haver bones paraules i a Itàlia l’atac als immigrants va tornar a saltar. El dirigent de la Lliga Nord, Matteo Salvini, a través de Twitter, va llançar un ofensiu missatge contra ells. «Si molts d’ells treballessin més i robessin menys, si molts d’ells enviessin els seus fills a l’escola en lloc d’aprendre a robar, seria realment una festa», va escriure Salvini.

Pacte educatiu 

A Espanya, la Fundació Secretariat Gitano va demanar als poders públics mesures per eradicar «la segregació escolar» de l’alumnat gitano, després d’identificar, almenys, 173 centres educatius amb una elevada concentració de nens i nenes d’aquesta ètnia. En concret, va reclamar que el pròxim pacte educatiu ho inclogui com un dels seus objectius principals, alhora que va avisar de l’«impacte negatiu» que produeix en el rendiment escolar, en la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.

 

Notícies relacionades

Segons una enquesta de l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea, a Espanya, el 31% dels alumnes gitanos assisteixen a centres educatius amb un elevat nombre d’estudiants d’aquesta ètnia. Des de la fundació sostenen que el país està assenyalat pels organismes internacionals per «incomplir les recomanacions» per corregir aquesta situació.

Mentrestant, les celebracions en commemoració del poble gitano es van succeir ahir. L’Ajuntament de Barcelona va col·locar la seva bandera al balcó de la façana del consistori. La pluja va deslluir la cerimònia del riu, un dels actes més representatius de la jornada. L’organització va suspendre pel mal temps la festa convocada al Canal Riu Besòs. Malgrat això, un grup de gitanos va improvisar la celebració amb música, ball i el tradicional llançament per part de les dones de pètals de rosa al riu. Una manerr de reivindicar el seu anhel de «llibertat».