BUSCADA PER L'EUROPOL

Presó per a la narco fugitiva Tania Varela, detinguda a Vilanova

La traficant haurà de complir la condemna de set anys que li va ser imposada per l'Audiència Nacional

zentauroepp42678968 graf987  barcelona  26 03 2018   imagen tomada de la web de 180327152119

zentauroepp42678968 graf987 barcelona 26 03 2018 imagen tomada de la web de 180327152119 / Europol

2
Es llegeix en minuts

L'Audiència Nacional ha ordenat l'ingrés a la presó de l'advocada i narcotraficant gallega María Tania Varela Otero, detinguda aquest dilluns a Vilanova i la Geltrú, perquè compleixi la pena de 7 anys de presó que li va imposar aquest tribunal el 2011 per un delicte contra la salut pública.

Segons fonts jurídiques, la secció primera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional ha emès un exhort al jutjat de Vilanova i la Geltrú que s'ha fet càrrec de la detinguda perquè acordi enviar-la a la presó per al compliment d'aquella pena, que comporta a més el pagament de dues multes solidàries de 318 milions d'euros.

Tania Varela, de 44 anys, va ser parella de David Pérez Lago, fillastre del narcotraficant gallec Laureano Oubiña, i sobre ella hi havia tres ordres de detenció per delictes de blanqueig i narcotràfic des que el 2014 es trobés en parador desconegut.

Figurava entre els fugitius més buscats de l'Europol, ja que se la considera responsable de tràfic de drogues a gran escala i de blanqueig dels diners ingressats per l'activitat criminal.

Condemna ratificada

El gener del 2013, el Suprem va ratificar la condemna a aquesta advocada de la localitat pontevedresa de Cambados per la seva vinculació amb una banda de narcotraficants liderada per Pérez Lago a la qual es va decomissar una partida de dues tones de cocaïna.

Prèviament, en una operació realitzada el 2006, la Policia va confiscar les dues tones de cocaïna en una embarcació planadora avarada a la platja d'A Barda, a Corme, a la banda de Pérez Lago, com a part d'una partida de sis tones.

En el judici celebrat el 2011 davant l'Audiència Nacional, Pérez Lago va reconèixer els delictes que li imputaven, igual que alguns companys seus, i per això van arribar a un acord de conformitat amb la fiscalia, que havia sol·licitat per a ell inicialment vint anys de presó i finalment va reduir la petició a nou anys.

L'advocada, que ja havia estat en presó provisional i que era sospitosa d'haver participat en la creació de les societats pantalla en paradisos fiscals, va rebutjar, no obstant, la seva culpabilitat i va presentar recurs davant el Suprem, que el 2013 va ratificar la seva condemna a set anys de presó.

Ordres de recerca i captura

L'Audiència Nacional va emetre, el 2013, una ordre de recerca, detenció i ingrés a la presó, i el 2014, el jutjat de primera instància número 2 de Cambados (Pontevedra) també va dictar una ordre de recerca i detenció per un delicte de blanqueig de capitals.

Notícies relacionades

Posteriorment, el 2016, l'Audiència Nacional va tornar a emetre una ordre de recerca, detenció i ingrés a la presó, com a presumpta autora d'un delicte de tràfic de drogues.

La detinguda vivia a Sitges, amb la seva filla, i se la vincula als clans de Laureano Oubiña i Sito Miñanco, detingut recentment per dirigir suposadament grans operacions de narcotràfic quan ja disfrutava d'un règim de semillibertat.

Temes:

Drogues