Publicat a 'Plos One'

Els suïcidis van augmentar als EUA després del de Robin Williams

Van créixer un 10%, especialment entre els homes de 30 a 44 anys, segons un estudi

Robin Williams a l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió, a Beverly Hills.

Robin Williams a l’Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió, a Beverly Hills. / FRED PROUSER (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'actor Robin Williams es va treure la vida a casa seva a Califòrnia l'agost del 2014 i, durant els cinc mesos següents, els casos de suïcidi als Estats Units van augmentar un 10%, especialment entre els homes de 30 a 44 anys, segons un estudi que publica la revistaPlos One.

La mort de Williams, de 63 anys, es va produir, segons la investigació, per "asfíxia per penjament" i en els cinc mesos posteriors es va produir un augment del 32% en els suïcidis per aquest mètode, davant l'increment del 3% d'altres formes de treure's la vida.

Encara que no poden determinar "amb seguretat" que aquestes morts sigui atribuïbles a la de Robin Williams, investigadors de la Universitat nord-americana de Colúmbia sí que van trobar "tant un ràpid augment dels suïcidis a l'agost del 2014 com, en particular, suïcidis per asfíxia, similars en temps i mètode" al de l'actor, segons un comunicat.

Les dades recollides indiquen que, encara que l'augment de casos de suïcidi es va observar en tots els grups d'edat i sexe, "els homes entre 30 i 44 anys es van veure particularment afectats".

Tot i que altres investigacions han mostrat ja que els suïcidis creixen després que un famós es treu la vida, "aquest és el primer estudi, pel que sabem, que examina l'efecte" d'un suïcidi d'aquest tipus "en la població general dins l'era moderna de 24 hores d'informació constant", va dir David Fink, del departament d'Epidemiologia d'aquesta universitat.

Els investigadors van assenyalar que entre l'agost i el desembre del 2014 es podien esperar 16.849 suïcidis, segons les estadístiques, però es van notificar 18.690 casos després de la mort de Williams.

Els mitjans van informar "àmpliament" dels detalls de la mort de l'actor durant els dies i les setmanes següents al fet i, encara que "tenia problemes amb un tipus de demència, les informacions inicials" sobre la seva mort no van esmentar aquest detall.

Williams, guanyador d'un Óscar pel film Good Will Hunting (1997), patia una depressió severa i un tipus de demència, segons va revelar la seva dona, Susan Schneider, després de la seva mort, l'11 d'agost del 2014.

Els investigadors van realitzar el seu estudi analitzant les taxes mensuals de suïcidis als Estats Units entre gener del 1999 i desembre del 2015, tenint en compte el sexe, l'edat i el mètode, dades que van obtenir del Centre per al control de malalties.

"Risc emergent"

També es van servir de la funció de les tendències de l'agència Bloomberg per identificar el nombre de notícies en anglès que tractaven de suïcidi i de Robin Williams, per comparar-les amb les del període entre el juny del 2013 i el gener del 2015.

Notícies relacionades

En les informacions dels mitjans de comunicació els termes "suïcidi", "mort" i el nom "Robin Williams" van augmentar de manera "dràstica" en les setmanes següents a la mort de l'actor.

Fink va indicar que és "important assenyalar el paper dels mitjans socials com un nou factor de risc emergent" per la manera com informen i difonen la notícia de la mort d'una persona famosa i va assenyalar que, per exemple, després del suïcidi de Kurt Cobain el 1994, "hi va haver un canvi mínim en les taxes de suïcidi".