PROJECTE SOLIDARI

Sortir del cercle de la pobresa

La Fundació Germina, a Santa Coloma i Badalona, dona suport a infants en situació de vulnerabilitat

El programa CaixaProinfancia finança entitats que treballen pel desenvolupament social i educatiu

Infants del Centre Obert Infantil de la Fundació Germina a Santa Coloma de Gramenet.

Infants del Centre Obert Infantil de la Fundació Germina a Santa Coloma de Gramenet. / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Fa 13 anys que la Fundació Germina treballa a Santa Coloma de Gramenet Badalona donant suport a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. "Els xavals que ens arriben venen derivats de serveis socials", explica Anna Palazón, responsable del centre que l'entitat té al barri de Fondo de Santa Coloma. "Són persones que estan en una situació de risc d'exclusió. I d'una situació així se'n pot sortir", matisa.

Persones, en definitiva, que provenen de contextos complicats: famílies amb baixos ingressos i nivells d'estudis. Moltes d'elles, immigrants. I, precisament perquè la classe social s'hereta, entitats com la Fundació Germina treballen per erradicar aquestes diferències. "Els oferim eines per poder millorar la seva vida. Les nostres expectatives en ells són altes", continua Palazón. 

Aquesta fundació té un altre centre al barri del Raval de Santa Coloma i un altre al de la Pau de Badalona. En total, l'entitat atén, a través de diferents serveis, uns 170 infants i adolescents d'entre 5 i 21 anys. Tots ells són usuaris dels centres oberts infantils (a Santa Coloma i Badalona), l'Espai Jove (Santa Coloma) i el projecte Gran Recorregut (GR). Aquest últim ajuda els joves més grans de 16 anys a definir el seu itinerari formatiu i sociolaboral.

Activitats de reforç

Els centres de Germina porten a terme activitats de reforç escolar, excursions o de foment d'hàbits d'higiene, entre d'altres. A més, a través de la seva empresa social Urban Time, la fundació dona l'opció als joves de fer un curs de monitor amb l'especialitat d'activitats urbanes curs de monitor. "És una feina compatible amb els estudis", afegeix la responsable del centre de Santa Coloma.

La Fundació Germina també compta amb un projecte de suport a les famílies. L'objectiu és "apoderar-les". "Moltes de les famílies que tenim estan soles i viuen amb una renda econòmica molt baixa", explica Palazón. Per això els ofereixen tallers de cuina i alimentació saludable o xerrades amb especialistes. A més, a través de l'Espai Creixença les famílies comparteixen les seves experiències, dubtes o preocupacions.

Contra la pobresa infantil

La tasca d'entitats com aquesta és possible gràcies a programes com CaixaProinfancia, de l'Obra Social La Caixa, que des del 2007 treballa per la superació de la pobresa infantil i l'exclusió social. Un total de 426 entitats de tot Espanya es beneficien d'aquest programa que des del seu naixement ha atès més de 272.000 infants en situació de pobresa. El 2016, CaixaProinfancia va atendre 19.204 petits de tot Catalunya.

La finalitat del projecte és trencar el cercle de pobresa que es transmet de pares a fills i promoure noves formes d'atenció enfocades al desenvolupament social i educatiu mitjançant ajudes econòmiques. Els recursos que ofereix són el reforç educatiu, l'educació no formal i el temps lliure, el suport educatiu familiar, l'atenció i teràpia psicosocial i la promoció de la salut.

"L'aliança de CaixaProinfancia és molt important per continuar treballant", sosté Anna Palazón. Aquest projecte, a més, potencia el treball en xarxa entre les diferents entitats socials i promou una acció coordinada amb altres agents del territori, com ajuntaments, escoles o centres de salut.

Treball de prevenció

Notícies relacionades

Laura García, educadora i coordinadora del Centre Obert Infantil de Santa Coloma de Gramenet, fa un pastís amb un grup de nens de la Fundació Germina. "També els acompanyo en reforç educatiu, una hora cada tarda, i en la millora de les seves habilitats socials", relata. Aquest centre atén a 30 nens i nenes en situació vulnerable.

Treballen, a més, la importància dels hàbits rutinaris, com la neteja de dents. A la fundació se'ls dona cada dia un berenar saludable, allunyat dels productes industrials. "En aquest centre treballem sobretot la prevenció", puntualitza García. És a dir, que aquests infants, el dia de demà, siguin adults integrats en la societat.