¿Estan en perill les patates fregides belgues?

Bèlgica s'enfronta a la Comissió Europea en defensa d'una de les seves senyes d'identitat gastronòmiques

zentauroepp12162022 21 1 2010 belgica pasion por las patatas fritas170620175443

zentauroepp12162022 21 1 2010 belgica pasion por las patatas fritas170620175443

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

La pregunta fa dies que està en boca de tots els mitjans de comunicació a Bèlgica. ¿Està amenaçada l’existència de les patates fregides belgues? Les conegudes frites són, juntament amb la cervesa i la xocolata, una senya d’identitat del patrimoni gastronòmic nacional. Però, segons el ministre flamenc de Turisme i Sanitat, Ben Weyts, poden estar «en perill» degut a la intenció de la Comissió Europea d’imposar mesures per reduir la presència de l’acrilamida, una substància química que es forma naturalment en els aliments rics en midó durant la cocció a alta temperatura.

La nova iniciativa regulatòria europea, destinada al sector de l’hostaleria i no als particulars, pretén pal·liar la presència d’aquesta substància, que té caràcter cancerigen, també en altres aliments com el cafè i els cereals (galetes o pa torrat). Però és l’amenaça a la frite la que ha portat Bèlgica a posar el crit al cel. La patata fregida belga té una peculiaritat. Per aconseguir un bon resultat, no només es necessita una bona matèria primera i greix animal en què fregir-la sinó també una doble cocció a diferent temperatura.

En un primer cop es fregeix la patata (a una temperatura d’entre 140º i 160º). Es deixa reposar una mitja hora i, en un segon cop, es torna a fregir a una temperatura més elevada, d’uns 180º. Això permet que quedi cruixent i daurada per fora i tova per dins, cosa que li dona el gust que l’ha fet tan famosa però que pot disparar encara més el nivell d’acrilamida. «És precisament gràcies a això que tenim les millors patates fregides del món i no tinc la intenció de renunciar-hi», ha avisat Weyts en una carta remesa al comissari de Sanitat, Vytenis Andriukaitis, en què acusa la UE de posar «en perill» la cultura de la patata fregida.

«Recolzem plenament la lluita per la salut», però és necessari «procedir amb cautela i no adoptar mesures que puguin generar conseqüències considerables i imprevistes sobre el nostre patrimoni gastronòmic», reivindica. «Entenc que hi pugui haver fora del nostre país una altra cultura en què es precuinin o s’escaldin, però es tracta de la nostra tradició culinària. Seria un crim prohibir-les», manifesta.

Davant la batalla llançada per membres del partit al Govern, la Comissió Europea ha respost amb rotunditat. «La Comissió no té intenció de prohibir ni les patates fregides belgues ni cap altre tipus de patates fregides. El president, el comissari i tot el col·legi de comissaris tenen tirada pel patrimoni gastronòmic dels països», ha assegurat el portaveu de Jean-Claude Juncker. En resum, «les frites, c’est chic’», sosté.

Les noves regles, a debat des de fa uns quants mesos, aposten per imposar mesures obligatòries per reduir al màxim la citada substància, que apareix quan es fregeix, es forneja o es cou a alta temperatura, i que es va detectar per primera vegada el 2002. Les discussions van començar fa mesos, però no ha sigut fins a aquest 9 de juny passat quan s’ha llançat una consulta pública sobre un esborrany de proposta que estarà obert a aportacions un mes.

Notícies relacionades

Millor escaldades

«La proposta no prohibeix fregir directament les patates crues ni obliga a escaldar les patates», expliquen des de l’Executiu comunitari. Però sí que indica que, «quan sigui possible, les patates s’han d’escaldar perquè se sap que això genera nivells d’acrilamina més baixos», afegeixen. L’esborrany ha sigut debatut aquesta mateixa setmana pels estats membres amb l’objectiu d’adoptar les noves regles durant les pròximes setmanes i, segons fonts de la Comissió, ningú ha plantejat dubtes al voltant del problema de la frite. És més, s’espera «un significatiu suport» de tots els països, asseguren.