CAMAPANYA D'ESTIU

Làsers contra el foc

Endesa incorpora una tecnologia que permet prevenir l'increment de massa forestal que pugui interferir en les seves línies d'alta i mitjana tensió

fcosculluela38912204 imatge de l helic pter d endesa sobrevolant una l nia d alta170616181114

fcosculluela38912204 imatge de l helic pter d endesa sobrevolant una l nia d alta170616181114 / NORMA VIDAL

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / CASTELLAR DEL VALLÈS

En plena campanya d’incendis, tot esforç és necessari per evitar que qualsevol element pugui causar la guspira que desperti un foc forestal. Amb aquesta finalitat, Endesa ha incorporat un sistema de tecnologia làser per vigilar des de l’aire els boscos i poder predir-ne el creixement. L’objectiu és que la vegetació no interfereixi amb les línies de mitjana i alta tensió que travessen els espais forestals de Catalunya, cosa que permet actuar amb previsió. Es tracta d’un pla dissenyat per a aquest estiu, que permetrà actuar en 14.000 quilòmetres de línia elèctrica, cosa que ha supuesto una inversió de 22,3 milions d’euros.

El sistema, que es denomina LIDAR, porta a terme un escaneig làser del terreny, de manera que es poden determinar les distàncies que separen les torres i els cables de la massa forestal. «Al seu torn, permet treure projeccions de futurs creixements de vegetació i analitzar si s’hi pot incidir, avançar períodes en què s’ha de fer determinades tasques i mirar com estan situades les nostres infraestructures», apunta Carles Amills, responsable de línies d’alta tensió de la divisió Catalunya Est d’Endesa.

Es pot actuar i desplaçar així els equips necessaris per mantenir a ratlla la distància entre les dues parts, per reduir el risc d’incendi per contacte directe. Aquesta tasca es fa des del mateix helicòpter, on un tècnic és capaç de determinar el risc en temps real i iniciar les accions necessàries.

A bord de l’aparell, el sistema se suma a dos més, un de centrat en la tecnologia de termografia, que permet conèixer al detall la temperatura de les infraestructures, i una càmera d’alta definició. Amb aquesta informació, els tècnics poden decidir acostar-se a les torres o a les línies  per analitzar el motiu pel qual es registren anomalies, que poden ser produïdes per elements fortuïts, com la mateixa massa forestal o els animals. Els cables ja disposen de cintes de silicona que imiten la forma d’aus rapinyaires, de manra que els ocells fugen de la zona davant la possibilitat de ser atacats.

Notícies relacionades

La companyia, a més, compta amb drons que permeten arribar a punts on l’accés humà és més difícil o menys segur, o on la presència de l’helicòpter és més complicada i fins i tot perillosa. «En algun cas, si ho analitzéssim amb personal de terra obligaria a desconnectar les instal·lacions i, per tant, evitem el tall de subministrament als usuaris», explica Marcos Lalueza, director d’explotació de la divisió Catalunya Est d’Endesa.

Els drons ja s’han consolidat com una opció més que fiable, perquè l’equip, format per un pilot i un tècnic, pot analitzar en minuts i des de l’aire el que abans implicava hores de feina. Amb l’ús d’helicòpters i drons, Endesa preveu analitzar 14.000 dels 52.616 quilòmetres de cable elèctric aeri que té a Catalunya, el 53,84% del total de línies del país.