Bol·lards i barreres New Jersey per protegir el Mobile World Congress de Barcelona

Es pren per primera vegada aquesta mesura encara que els serveis d'informació no han detectat "cap amenaça"

L'espai aeri estarà restringit i s'ha vetat l'entrada a qualsevol persona amb antecedents de risc

cmontanyes37421419 mobile170224190458

cmontanyes37421419 mobile170224190458 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i la de l’Hospitalet de Llobregat, fa mesos que dissenyen un dispositiu policial que blindi el Mobile World Congress.

La cimera de telefonia mòbil més important del planeta es desenvoluparà de nou sota un context d'amenaça terrorista elevat, de 4 sobre 5 en l'escala del Ministeri de l'Interior. El portaveu dels Mossos, l'intendent Xavier Porcuna, però, ha assegurat que els serveis d'informació de la policia catalana no han detectat "cap amenaça" contra aquest congrés. És a dir, que sàpiga la intel·ligència policial ningú planteja atemptar contra els 105.000 congressistes de més de 100 nacionalitats que entre dilluns i dijous de la setmana que ve visitaran els pavellons de la Fira Barcelona Gran Via.

Els accessos 1 i 4 al recinte del congrés estaran suplementàriament protegits amb bol·lards, en el primer cas, i amb barreres de formigó New Jersey. La decisió s'ha pres després d'avaluar les característiques de l'espai. Per minimitzar els riscos, s'instal·laran aquestes dues proteccions físiques que impedeixen un atac com el que terroristes gihadistes van cometre a Niça i a Berlín, quan van llançar un camió contra una multitud de vianants.

ANÀLISI DE DADES 

Els Mossos han revisat les dades de cada un d'aquests assistents i també dels empleats que els atendran. Qualsevol persona "que tingui antecedents de risc" ha sigut descartada, ha explicat Porcuna, que també ha matisat que el fet de tenir antecedents penals no implica quedar-se fora. Senzillament no hi podran accedir les persones que tinguin una trajectòria delictiva que es pugui considerar perillosa.

L'espai aeri estarà de nou restringit. Això significa que està completament prohibit sobrevolar-lo entre dilluns i dijous, el temps que dura la cita. També amb drons. L'helicòpter dels Mossos "s'assegurarà" que es respecti la prohibició. 

Notícies relacionades

Porcuna ha subratllat que el treball per iniciar la protecció dels congressistes va començar en realitat fa molt de temps. La policia catalana s'ha mantingut en contacte amb els hotels que els acolliran, amb els consolats i amb el gremi de taxis per donar consells que minimitzin les possibilitats de ser víctimes d'un furt durant els desplaçaments.

Tot el dispositiu, que inclou la participació de gairebé totes les unitats especials dels Mossos i d'agents uniformats i de paisà de la Guàrdia Urbana, es gestionarà des de l'interior del recinte.