500 ANIVERSARI

El Papa i els luterans firmen una declaració per afavorir l'acollida d'immigrants

Francesc és el primer pontífex catòlic que participa en una commemoració de la reforma protestant

bgasulla36110562 pope francis is welcomed by lutheran archbishop antje jackel161031130653

bgasulla36110562 pope francis is welcomed by lutheran archbishop antje jackel161031130653 / L Osservatore Romano

1
Es llegeix en minuts

El papa Francesc i el president de la Federació Luterana Mundial, Munib Younam, han firmat aquest dilluns una declaració conjunta en què s'han compromès a treballar perquè s'aculli els immigrants i en què rebutgen tota mena de violència en nom de la religió.

Francesc ha viatjat aquest dilluns a Suècia per participar en els actes commemoratius del 500è aniversari de la commemoració de la reforma protestant empresa per Martí Luter.commemoració de la reforma protestant empresa per Martí Luter I després de la cerimònia d'oració conjunta celebrada a la catedral de Lund, s'ha firmat una declaració d'intencions.

"Nosaltres, luterans i catòlics, instem a treballar conjuntament per acollir l'estranger, per socórrer les necessitats dels que són forçats a fugir a causa de la guerra i la persecució, i per defensar els drets dels refugiats i dels que busquen asil", es llegeix en el document.

DIÀLEG

En el document, les dues esglésies esperen "impuls i fortalesa" per "seguir junts en el servei, defensant els drets humans i la dignitat, especialment la dels pobres, treballant per la justícia i rebutjant tota forma de violència". "Déu ens convoca per estar a prop de tots els que anhelen dignitat, justícia, pau i reconciliació. Avui, en particular, elevem les nostres veus perquè acabi la violència i el radicalisme, que afecta molts països i comunitats, i innombrables germans i germanes de Crist", s'afegeix en el text. 

Notícies relacionades

En el document es rebutja, "de manera enèrgica, tot odi i violència, passada i present, especialment la comesa en nom de la religió". Així mateix, s'exhorta a "un canvi de cor i ment que condueixi a una actitud amorosa i responsable en la cura de la creació". Els firmants asseguren que després del diàleg aquests últims 50 anys "ja no són estranys" i asseguren que s'ha après "que el que ens uneix és més del que ens divideix".

També es lamenta que luterans i catòlics hagin "fet mal a la unitat de l'Església" i s'explica que "les diferències teològiques van estar acompanyades pel prejudici i pels conflictes, i la religió va ser instrumentalitzada amb fins polítics". "La nostra fe comuna en Jesucrist i el nostre baptisme ens demana una conversió permanent, perquè deixem enrere els desacords històrics i els conflictes que obstrueixen el ministeri de la reconciliació", afegeix el document. La declaració comuna també serveix per expressar el compromís de les dues esglésies per "eliminar la resta d'obstacles que ens impedeixen arribar a la plena unitat".