mà d'obra barata infantil

Fabricants turcs de firmes de moda europees exploten nens refugiats sirians

Una investigació de la BBC troba menors realitzant jornades laborals de fins a 12 hores diàries

92014350 wideinsideastekstil

92014350 wideinsideastekstil

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La guerra a Síria té conseqüències nefastes per als menors refugiats, que viuen en condicions degradants en molts campaments en països com Turquia. Ara ha sorgit una nova acusació sobre el treball infantil de nens sirians que han hagut de fugir del seu país a causa del conflicte. El programa d’investigació 'Panorama' de la BBC, la televisió pública britànica, denuncia l’existència de fàbriques a Turquia que exploten aquests nens sirians com a mà d’obra barata.

    

Els autors del reportatge, que es va emetre ahir a la nit, van descobrir set sirians, el més jove dels quals té 15 anys, treballant en torns de 12 hores a la principal fàbrica subministradora de Marks & Spencer (M&S), els cèlebres grans magatzems del Regne Unit, que es veu que havien sigut captats per un intermediari que els pagava en efectiu amb prou feines una lliura (1,12 euros) l’hora, per sota del salari mínim turc. En una altra factoria, que proveeix de roba la marca britànica Next, hi van trobar diversos adults sirians i nens turcs de 10 anys.

    

El reportatge posa en evidència que els nens treballen exposats a productes químics i sense les proteccions adequades a l’ambient industrial. Un representant de Mark & Spencer va al·legar que no tenien coneixement que hi hagués treballadors sirians a les fàbriques dels seus proveïdors. «Estem bastant preocupats pels fets denunciats, que són molt greus i inacceptables», va dir el portaveu de la marca.

  

 La BBC també informa que una bugaderia que tenyeix pantalons per a les firmes espanyoles Mango i Zara donava feina a refugiats sirians irregularment, encara que en aquest cas no eren menors d’edat.

INSPECCIONS

Inditex, matriu de Zara, ha comunicat que en una inspecció realitzada el juny passat va detectar diversos refugiats sirians sense els papers pertinents a la bugaderia Goreteks Tekstill, circumstància a la qual, segons va dir a Efe un portaveu de la companyia espanyola, «ja s’està posant remei». Aquesta bugaderia té de termini «fins al pròxim desembre» per introduir els canvis requerits o si no podria deixar de treballar per a Inditex, va afegir el representant de la companyia.

  

Per la seva part, Mango va declarar que els seus proveïdors turcs havien subcontractat la producció sense el seu coneixement i que la inspecció que ha realitzat no ha trobat cap treballador sirià.

Notícies relacionades

    

Les denúncies d’explotació laboral de nens sirians a Turquia no són noves. Aquest mateix any, l’agència de notícies britànica Reuters ja havia trobat proves en altres fàbriques turques. Turquia és un dels països amb un nombre més elevat de refugiats sirians que fugen de la guerra al seu país, en concret, més de tres milions de persones. El mes de març passat, Ankara i la Unió Europea van firmar un acord per expulsar a Turquia els refugiats que entraven a Grècia.