DENÚNCIA D'UNA OENAGÉ

França inspeccionarà tots els seus escorxadors al detectar-se diversos casos de maltractament als animals

L'associació L214 grava amb una càmera oculta escenes d'extrema crueltat en tres establiments

periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El ministeri francès d'Agricultura portarà a terme una inspecció general dels 260 escorxadors disseminats per tot el territori nacional arran de la denúncia presentada per una associació de defensa animal que ha revelat pràctiques il·legals en tres establiments. També s'obrirà una comissió parlamentària per investigar els fets.

Activistes de L214 han gravat amb una càmera oculta imatges en diversos escorxadors, entre ells el de Mauléon-Licharre, al País Basc francès, que mostren l'extrema crueltat soferta per vedells acabats de néixeresquarterats vius, o bòvids penjats de ganxos dessagnant-se quan encara mostren signes de consciència.

Curiosament, l'escorxador tenia el certificat Ecocert d'agricultura biològica i part de la carn que tractava comptava amb el segell europeu d'indicació geogràfica protegida (IGP). Entre els seus 460 clients hi havia l'associació per al manteniment de l'agricultura rural i alguns dels millors restaurants parisencs, com el del famós xef amb tres estrelles Michelin Alain Ducasse.

Les autoritats locals han decretat  el tancament urgent d'un escorxador del País Basc francès

El director de l'establiment de Mauléon-Licharre, Gérard Clémente, ha dit sentir-se “enfonsat” després de veure els vídeos i ha donat part de la culpa als accelerats ritmes de treball. “Per Pasqua s'han de matar 15.000 bens en 15 dies. Si es treballés amb més serenitat, no es cometrien aquesta mena d'actes”, ha assenyalat ‘Le Monde’.

Les autoritats locals han decretat aquesta setmana el seu tancament urgent mentre duri la investigació administrativa, que haurà de determinar quina mena d'irregularitats s'han produït en el procés de sacrifici de les bèsties.  

El del País basc no és l'únic establiment esquitxat per l'escàndol. La mateixa associació va denunciar fa uns mesos pràctiques similars als escorxadors d'Alès i Vigan, al nord de Montpeller, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, que també han sigut clausurats.

En els tres casos les imatges mostren com els animals es regiren violentament mentre estan suspesos per ser dessagnats, treballadors que comencen a tallar potes i caps de bèsties encara vives, que donen cops amb ganxos als animals sense estar completament atordits o que empenyen els bovins amb descàrregues elèctriques al cap.

"Els escàndols continuen i s'assemblen.  "Els escàndols continuen i s'assemblen. Els escorxadors segueixen infligint patiments atroços", denuncia l'oenagé L214 

“Els escàndols continuen i s'assemblen. Els escorxadors segueixen infligint impunement patiments atroços als animals amb el silenci còmplice de les autoritats. Demanem als ciutadans solidaritzar-se amb els animals víctimes d'aquesta carnisseria i que comencin des d'avui a girar l'esquena a la carn”, subratlla Brigitte Gothière, portaveu de L214.

MÉS TRANSPARÈNCIA

L'associació reclama més transparència perquè les oenagés i els ciutadans sàpiguen el que passa dins dels escorxadors, que els informes amb els resultats de les inspeccions siguin públics i es permeti l'accés lliure i sense avís previ als defensors dels animals, així com la instal·lació de càmeres als principals punts del procés.

Notícies relacionades

La Federació de Productors de Carn Bovina (FNB) ha qualificat "d'intolerables" els actes de maltractament animal i també ha presentat una denúncia. “Els ramaders no entendrien que el rigorós control que es fa diàriament en la cria no s'apliqui amb la mateixa fermesa als escorxadors”, sosté la federació en un comunicat.  

Per la seva part, el director general d'Alimentació del Ministeri d'Agricultura, Patrick Dehaumont, creu que, després d'haver-se detectat aquest tipus de pràctiques en tres escorxadors, és difícil parlar de casos aïllats. Encara que hi ha 1.400 agents encarregats d'inspeccionar els llocs destinats al sacrifici animal, els efectius han disminuït en els últims 10 anys i això dificulta la verificació dels protocols.

Un mètode de denúncia incòmode

Els militants de la causa animal que han denunciat les pràctiques atroces de tres escorxadors francesos han batejat l'associació amb el nom de L214, en referència a l'article del Codi Rural que defineix els animals com a éssers sensibles. Els seus vídeos, d'innegable impacte mediàtic, susciten no obstant alguns dubtes. “L'objectiu de L214 no és denunciar el maltractament animal, sinó fer que la gent deixi de consumir carn. Fan servir mètodes que no són del tot honestos”, es queixa a ‘L’Express’ la delegada general dels professionals del fuagràs (Cifog), Marie-Pierre Pé. Els productors de carn bovina creuen que volen fer sentir culpable el ciutadà i que, en lloc d'alertar els poders públics, difonen les imatges en moments que coincideixen amb pics de consum de carn, com Nadal o Pasqua.