ESMENA JUDICIAL A LA GESTIÓ D'ARIAS CAÑETE

El Suprem prohibeix la cria del visó americà i la truita arc iris

L'alt tribunal dóna la raó als ecologistes i amplia el catàleg d'espècies invasores

La sentència també considera perjudicials per al medi ambient la carpa, el cranc vermell i l'alga comestible wakame

epons33224329 vison americano especies invasoras160318151311

epons33224329 vison americano especies invasoras160318151311

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El Tribunal Suprem ha donat la raó a les organitzacions ecologistes i ha tornat a incloure el visó americà, el cranc vermell, la carpa i la truita arc iris en el catàleg de espècies invasores, i per aquest motiu la seva cria, possessió, venda, caça o pesca queda novament prohibida.

La sentència esmena el reial decret dictat pel Govern el 3 d'agost del 2013 amb el qual l'exministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va reduir la llista d'espècies que són una amenaça per a la biodiversitat i que havia sigut aprovada per l'anterior Executiu dos anys abans.

Els magistrats tornen a incloure també com a espècies invasores l'alga comestible de procedència japonesa wakame, la nyàmera o 'tupinambo' i el fong quitridi, així com el bòvid conegut com a arruí ('Ammotragus lervia') que, tal com relaten els demandants, va ser introduït a la serra murciana d'Espuña el 1970 pel seu interès cinegètic com a trofeu a causa de la seva notable cornamenta.

INFORMES DEL CSIC

La decisió es basa en informes científics del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i altres experts que proven el caràcter invasor i l'amenaça greu que suposen sobre les espècies autòctones, el medi ambient i els hàbitats i ecosistemes.

Notícies relacionades

El recurs, que ha sigut estimat parcialment per la sala tercera del conteciós-administratiu del TS, va ser presentat per CODA-Ecologistes en Acció, la Societat Espanyola d'Ornitologia i l'Associació per a l'Estudi i Millora dels Salmònids.

De les espècies per inclusió en el catàleg dels quals advocaven els demandants el Suprem només rebutja el salmó del Danubi, al no existir una evidència científica contrastada sobre la consideració d'aquest peix com a espècie exòtica invasora, comptant amb dades com les seves dificultats d'adaptació al mitjà i la seva localització geogràfica restringida al riu Tormes.