Els ajuntaments promouen anàlisi d'ADN per multar pels excrements dels gossos

Nombrosos municipis canvien les ordenances per fer obligatòria la prova als animals i poder identificar als propietaris incívics

 

  / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / TARRAGONA

L’incivisme que suposa que els propietaris de gossos no recullin els excrements de les mascotes està arribant a límits insospitats. Les multes i les campanyes de conscienciació ja no són suficients per posar remei a un dels principals motius de queixa que tenen els ajuntaments. Per això, molts municipis estan recorrent a tècniques pròpies del CSI per resoldre el problema. L’objectiu és fer un cens amb l’ADN dels gossos per recollir les mostres del carrer i analitzar-les i així localitzar els amos i imposar-los una multa.

Almenys mitja dotzena d’ajuntaments ja treballen en el projecte i alguns esperen posar-lo en pràctica aquest any. El que té els passos més avançats és el de Parets del Vallès (Vallès Occidental), que preveu començar a sancionar mitjançant les proves d’ADN abans que s’acabi el 2016. Sitges (Garraf) espera fer-ho a principis del 2017, mentre que Tarragona, Tordera (Maresme), la Seu d’Urgell (Alt Urgell), Salt (Gironès), Ripoll i Ribes de Freser (Ripollès) treballen en la mateixa direcció. Barcelona, que té uns 70.000 gossos, dels quals només 45.000 estan degudament censats, no s’ha plantejat aquesta solució.

RECOLLIDA DE MOSTRES

El projecte consisteix a modificar les ordenances municipals perquè, a més d’obligar a censar els gossos i col·locar-los un xip d’identificació, els propietaris els hagin de sotmetre a una anàlisi de sang que serveixi per fer una base de dades. La recollida i custòdia de les mostres dels excrements del carrer per part d’un funcionari municipal i l’anàlisi posterior al banc d’ADN gestionat per una empresa autoritzada serviran per saber si el gos està censat o no. «L’objectiu és que la base de dades sigui al més àmplia possible», explica Jordi Mas, regidor de Territori i Sostenibilitat de Sitges.

Parets té previst iniciar el mes que ve, quan s’aprovi l’ordenança amb les quanties de les multes (entre 250 i 300 euros), una campanya de conscienciació per confeccionar una base de dades. El cost de l’anàlisi de sang anirà a càrrec del municipi. La prova serà obligatòria i anirà a càrrec de tots els propietaris quan es doni per finalitzada la campanya de promoció, que durarà uns tres mesos, segons Francesc Juzgado, regidor de Territori i Sostenibilitat.

Avui hi ha programada una reunió de representants de municipis vallesans en què el de Parets informarà de la seva experiència. Ajuntaments com els de Mollet, Martorelles, la Llagosta i Montmeló estan interessats en el projecte. «És un problema de civisme que ens afecta a tots», assegura l’alcalde de Parets, Sergi Mingote.

A Sitges calculen que s’hauran de gastar entre 12.000 i 15.000 euros per fer el mateix tipus de campanya gratuïta que a Parets. De moment, ja han aprovat una ordenança municipal  («que és jurídicament impecable», assegura el consistori) que obliga a censar els gossos amb el xip i amb la prova d’ADN. «L’any passat es van posar molt poques multes, és complicat agafar in fraganti a ciutadans incívics», confessa Mas, que confia a posar remei a la situació a partir de principis del 2017.

A Tarragona, on hi ha uns 3.300 gossos censats, es treballa en aquests moments en la redacció de la nova ordenança. L’ajuntament ha contactat amb diferents laboratoris per conèixer les possibilitats tècniques i econòmiques del projecte. «Un cop es tingui tot avaluat, es licitarà el servei i es posarà en marxa», assenyala el consistori.

ASSESSORAMENT

La Seu d’Urgell, que contempla multes de 300 euros per no recollir els excrements dels gossos, també preveu posar en marxa el projecte abans que s’acabi l’any. «Estem tramitant la modificació de les ordenances i rebent assessorament per implantar aquesta iniciativa», informa Jesús Fierro, primer tinent d’alcalde. Ja és obligatori tenir els gossos censats, però a la Seu d’Urgell també ho serà ara entregar una mostra de sang per crear el cens d’ADN. 

L’ajuntament estudia costejar amb els seus propis mitjans aquesta prova, tot i que encara no hi ha res decidit. «Desconeixem el cost que suposa posar en marxa el projecte, però estem convençuts que la inversió es veuria compensada per l’estalvi en neteja viària», afegeix Fierro.

Notícies relacionades

Aquest municipi va interposar unes 80 denúncies durant el 2015 a propietaris de gossos, tot i que només 10 van ser per defecacions a la via pública. Amb la nova mesura, Fierro assegura que es podrà «detectar gairebé el 100% dels propietaris incívics». En el cas de trobar excrements que no tinguin amo, Fierro no té dubtes: «Si és reincident, és a dir, si trobem diverses caques d’un mateix animal en una mateixa zona, intensificarem la vigilància per trobar-ne el propietari i sancionar-lo per no tenir-lo registrat al cens d’ADN i per no recollir les defecacions», informa Laura Biela.

A Ribes de Freser (Ripollès) també s’ha aprovat la modificació de l’ordenança per fer obligatòria la prova d’ADN i a Ripoll la iniciativa s’ha paralitzat per falta de pressupost, encara que es vol posar en marxa el 2017.