El Síndic reclama una formació mèdica més bona per detectar tortures

Ribó alerta que les policies donen una "informació mínima" als detinguts sobre els seus drets

cjane32338000 gra067  barcelona 08 12 2015   el s ndic de greuge160108144415

cjane32338000 gra067 barcelona 08 12 2015 el s ndic de greuge160108144415 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts

El Síndic de Greuges i responsable del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), Rafael Ribó, ha reclamat aquest divendres més formació, especialment en l'àmbit mèdic, per detectar possibles maltractaments i tortures, en la presentació de l'informe anual d'aquest organisme.

Segons Ribó, el Protocol d'Istanbul, un conjunt de normes sobre les actuacions en la tortura des del punt de vista mèdic avalat per l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans el 2000, "és desconegut tant a Catalunya com a Espanya". Segons aquestes normes, els reconeixements mèdics s'han de fer en privat i s'ha de registrar qualsevol cas de violència o maltractament, fins i tot si la víctima no ho ha denunciat.

D'aquesta manera, l'equip de l'MCPT ha evidenciat "una falta de base a l'hora de fer les exploracions mèdiques per detectar possibles maltractaments, tant si es fan arran de les denúncies de les presumptes víctimes o davant l'existència d'indicis de violència".

L'MCPT recomana a la Conselleria de Justícia i als col·legis professionals mèdics que divulguin i facin pedagogia sobre d'aquest manual internacional per adaptar els protocols mèdics forenses i "garantir la veracitat de les denúncies davant els òrgans jurisdiccionals competents". També insisteix que la normativa aclareixi els àmbits de competència entre els Mossos d'Esquadra i la Policia Local i ha recordat que aquesta última "ha de tenir un paper auxiliar".

MALTRACTAMENT A LES PRESONS

L'estudi, portat a terme en 45 centres, incloses presons, centres geriàtrics, centres per a discapacitats, de salut mental i per a nens i adolescents, ha conclòs que "persisteixen alguns indicis de maltractament físic i psicològic" a les presons, i que per això l'MCPT ha recomanat que, en cas de possibles abusos, s'actuï amb rapidesa d'acord amb el Protocol d'Istanbul.

Sobre els centres geriàtrics, Ribó ha demanat derogar el Decret 176/2000 de regulació del Sistema Català de Serveis Socials, ja que accepta com a "ingrés voluntari" el que efectuen familiars o amics de la persona gran quan aquesta no té la capacitat per acceptar o rebutjar l'internament. L'MCPT ha considerat que aquesta mesura "suposa una forta limitació per a la llibertat de persones vulnerables i pot haver-hi risc d'abusos que els poders públics han de mirar d'evitar".

En aquests casos, l'equip ha proposat que l'internament del pacient tingui l'autorització tant del familiar o amic com d'un jutge, un "tràmit ràpid, pràcticament immediat", ha assegurat.

TANCAMENT DEL CIE DE ZONA FRANCA

Rafael Ribó també ha fet referència al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona i ha insistit: "Per més que el reformin, creiem que s'hauria de tancar".

El Síndic de Greuges també ha alertat que a les comissaries catalanes es dóna una informació "mínima" als detinguts sobre els motius dels arrestos i que els cossos policials "fan una interpretació restrictiva de la directiva europea dels drets dels detinguts".

Notícies relacionades

Critica que, per exemple, mentre la directiva europea estableix que la persona arrestada ha de tenir accés a materials i gravacions, la policia "facilita la informació mínima dels motius de la detenció". L'informe es refereix únicament a comissaries de mossos i policies locals, ja que no té competència per visitar la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil.

Això sí, Ribó ha reconegut que s'han fet passos endavant perquè ara han detectat "més celeritat" per a l'assistència lletrada als detinguts, però ha insistit a criticar que la informació que es dóna es redueix a epígrafs mínims.