CERES NATURAL (SANT ANTONI)

La connexió amb l'hort i la salut

1
Es llegeix en minuts

Treballaven en un centre de teràpies alternatives. Elles, com a administratives, i ell com a acupuntor. I es van aliar per embarcar-se en un nou projecte que des del principi van tenir clar que tindria format cooperatiu. «Així, si alguna vegada algú se'n va o hi ha canvis, qui hi entri haurà de complir amb els estatuts i no oblidar la nostra idea de responsabilitat social», resumeix Eva Omil, el vèrtex d'un triangle saludable que forma amb Yolanda Estellé i Llàtzer Torrente. Tots tres es van inventar fa gairebé tres anys Ceres Natural (ronda de Sant Pau, 49) amb el repte de difondre l'alimentació biològica i el benestar a escala de barri. Amb pedagogia i la prioritat d'acostar el producte fresc de l'hort al consumidor, eliminant intermediaris que n'inflen el preu final o espremen el productor. Treballen amb tres agricultors directes i dues cooperatives. «Si tothom ho  fes ens aniria millor a tots», opina Eva.

Perquè els seus preus encaixin a les tres zones de les quals beuen, Sant Antoni, el Raval i el Poble-sec, aposten per no tenir cambres i despatxar a uns preus molt ajustats que incentivin la ràpida rotació. Però la seva botiga dóna per a molt més: conserves, productes de neteja, consultes de nutrició, teràpies, xerrades divulgatives... «Volíem que la gent que desitja una alimentació sana ho trobi tot a la vegada», explica al seu comerç, on els granels també tenen protagonisme comercial, perquè contribueixen a la sostenibilitat.

Notícies relacionades

La cooperativa implica «fer les coses d'una altra manera i recordar que has de fomentar la relació amb la comunitat», afegeix. Per això al seu establiment no hi falta un banquet on prendre's la compra o conversar una estona amb calma, i participen de totes les iniciatives comercials i socials que es desenvolupen al barri.

I no és pas que no comptin amb criteris econòmics -«hem de tirar el negoci endavant»-, però estan convençuts que la feina serveix «per viure i perquè altres visquin millor».