RADIOGRAFIA DE L'ESTAT DE LA JUSTÍCIA
Jutges per la centralització
Set de cada deu magistrats, contraris als traspassos de Justícia a les autonomies

L’enquesta del CGPJ revela rebuig a la descentralització. /
Quan la Constitució espanyola està punt de complir 37 anys, set de cada 10 jutges no acaben d'acceptar que 12 comunitats autònomes hagin rebut el traspàs de competències en matèria de Justícia. Aquests magistrats consideren que aquest traspàs no ha «beneficiat» la Justícia. Els més reticents són els magistrats de l'àmbit contenciós administratiu. I és que el 91% d'ells sostenen que els mitjans amb què compten per portar a terme la seva feina varien molt en funció del territori en què exerceixen. Aquestes són algunes dades que apareixen en l'enquesta a la carrera judicial que ahir va fer pública el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
En aquesta enquesta han sigut convocats els 5.390 jutges i magistrats en actiu, però només 1.285 han contestat, és a dir, el 23,8%. D'aquests, el 56% són homes, i el 44%, dones.
I el 39% treballa en comunitats amb llengua pròpia. En aquest cas, les opinions són més favorables sobre les dificultats que troben per usar la llengua cooficial. El 15% d'ells afirmen que tenen problemes, mentre que el 84% nega aquestes dificultats. Els magistrats més integrats són els de Galícia, seguits pels que exerceixen a les Balears, València i Catalunya. Els que reconeixen més problemes són els que treballen al País Basc.
Llengües estrangeres
Els jutges espanyols no es caracteritzen pel domini de llengües estrangeres. Set de cada 10 asseguren que dominen l'anglès, però aquesta proporció cau fins al 21% per als que posseeixen un nivell alt i únicament l'1% dels togats es declaren bilingües. L'anglès és l'idioma preferit pels magistrats menors de 46 anys, mentre que els més veterans dominen el francès.
Una altra dada destacada en l'enquesta és l'escassa o nul·la inclinació dels togats pel CGPJ. La meitat d'ells no saben que s'ha canviat el model d'aquest organisme i el 75% considera que aquesta institució no vetlla per la independència judicial.
Notícies relacionadesEls jutges més joves també es queixen del seu salari i set de cada 10 consideren que treballen massa. També lamenten que en la carrera no s'incentivi la conciliació familiar, encara que només un 10% ha demanat una excedència per cuidar un fill o un familiar malalt, i la majoria d'aquest grup són dones.
Els magistrats tampoc són partidaris que existeixin quotes per a les seves col·legues femenines. El 65% s'hi oposa, encara que el 72% opina que no existeix discriminació sexual en la carrera judicial. Un món a part.
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Política local Els locals del Born hauran de tancar abans si fan soroll de nit
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- L'ADMIRACIÓ DEL FUTBOL MUNDIAL Ecos de l'Inter-Barcelona: "La millor semifinal de la història de la Champions; ningú volia que s'acabés"