DISTINCIÓ INTERNACIONAL PER A UN EQUIPAMENT SOCIAL DE L'ANOIA
Arquitectura amb autoestima
El centre cultural Mont-Àgora aspira al premi a millor edifici del món dels últims tres anys

Pere Puig, en un dels accessos al seu edifici. /
La petita població de Santa Margarida de Montbui (Anoia), que havia arribat a convertir-se en una mena de suburbi d'Igualada amb els allaus d'immigració dels anys 70 del segle passat, ha trobat un nou element per recuperar la seva autoestima. A les millores socials dels últims anys, els seus gairebé 10.000 habitants sumen ara una distinció que l'està donant a conèixer al món. L'edifici del centre cultural Mont-Àgora, obra de l'arquitecte igualadí Pere Puig, ha sigut seleccionat entre els millors que s'han construït al planeta durant els últims tres anys.
Avui està previst que es donin a conèixer a Londres els premis que organitza World Architecture News (WAN), el mitjà de comunicació de referència mundial en assumptes d'arquitectura i que va premiar Norman Foster el 2009. El treball de Puig i el seu equip és un dels sis que han passat la selecció de 36 projectes en la categoria d'edificis civils. Entre els descartats hi ha treballs de firmes tan prestigioses com les de Jean Nouvel i César Pelli. Aquest últim va projectar les torres Petronas de Kuala Lumpur.
«A vegades es fan edificis que agraden a la gent però no als arquitectes, i altres vegades passa al contrari. Crec que hem aconseguit que aquest edifici agradi a la gent i als arquitectes», explica Puig. Avui coneixerà si el Mont-Àgora guanya un dels premis internacionals més prestigiosos en arquitectura, però entrar en la selecció final ja ha sigut tot un èxit per a l'arquitecte català. «Ens dóna seguretat i ens anima perquè ens confronta amb els millors», destaca Puig.
També de triomf s'ha de considerar la curta vida del centre cultural de Santa Margarida, inaugurat al març. La població l'ha acollit amb orgull i treu el màxim rendiment a les seves instal·lacions. «La població l'ha fet seu, encara que el mèrit no és només nostre», detalla l'arquitecte igualadí.
El projecte respon a un concurs que va fer la Diputació de Barcelona el 2008 i que es va pressupostar en gairebé 8,5 milions d'euros, encara que el cost final s'ha reduït en més d'un 30%, aclareix Puig. L'edifici acull una escola, biblioteca, diverses sales polivalents i un auditori per a 400 persones que s'ha convertit en un cine de referència de la comarca.
Sobre un abocador
Notícies relacionadesConstruït sobre un antic abocador, circumstància que també defineix la transformació del municipi, l'edifici ofereix un disseny molt obert cap al nord i molt tancat cap al sud, per evitar en aquest últim cas les molèsties per la sobreexposició del sol. Claraboies i grans finestrals permeten aprofitar al màxim la llum natural. «Un únic conserge pot fer funcionar tot l'edifici», recalca l'autor del projecte.
A Puig que se li fa complicat fer-ne una valoració estètica perquè «és una qüestió visual». «Crec que està contribuint a recuperar el sentit de pertinença per part dels habitants del poble», acaba dient.
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"