Un pare degolla les seves filles de 4 i 9 anys per venjar-se de la mare

El crim va tenir lloc en un poblet gallec un dia abans que les nenes tornessin amb la seva mare

El matrimoni es va separar fa un any i mig i els pares havien pactat la custòdia compartida

David Oubel, el pare.

David Oubel, el pare. / EFE / SXENICK

3
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

Tenien nou i quatre anys. Candela, la gran, anava a fer la primera comunió en els pròxims dies. Ja tenia el vestit. Amb la seva germana Amia van disfrutar diumenge passat de la Festa do Carneiro ó Espeto, la gran celebració gastronòmica i popular de Moraña, la localitat gallega de 4.500 habitants on les nenes van aparèixer ahir degollades. ¿L'assassí? El seu propi pare. David Oubel Renedo, de 40 anys, responsable d'una gestoria a Caldas de Rei, criador de gossos i jurat internacional en concursos canins. Les va matar, va redactar una nota, es va tancar al lavabo i va intentar suïcidar-se. Unes hores més tard va ser curat de les ferides lleus i avui passarà a disposició judicial.

Fa un any i mig David Oubel es va divorciar de Rocío, la mare de les seves filles. Ella va refer fa poc la seva vida, i va començar a compartir el seu amor amb un altre home. David la va amenaçar en diverses ocasions. Rocío no es va prendre seriosament les advertències. L'home va voler provocar en la seva exdona el màxim dolor possible, i ho va aconseguir assassinant les dues filles.

ESCENARI / El dolor, la ràbia, la impotència, l'angoixa, la pena, la desesperació i més sentiments complicats de descriure es van apoderar dels veïns d'aquesta petita localitat de la província de Pontevedra, a 40 quilòmetres de Santiago de Compostel·la. A la mare, l'àvia materna i una tia no les van deixar acostar-se fins a la casa, on la Guàrdia Civil va passar el matí inspeccionant amb cura l'escenari del crim. Tampoc els van permetre veure els cossos. Fonts oficials van explicar que el crim va ser «molt, molt, molt violent» i van declinar donar-ne més detalls. Fonts no oficials van explicar que el pare va utilitzar una radial.

El matrimoni es va separar fa un any i mig i van pactar una custòdia compartida que tots dos complien al peu de la lletra. A la localitat ahir van circular les versions, no oficials sobre les causes d'aquesta separació. Persones properes van explicar que la dona va descobrir la bisexualitat del marit. Que fins i tot el va trobar amb un amant i que va decidir anar-se'n. Uns altres van explicar que va ser ell qui la va fer fora de casa. Quan es van casar, fa 16 anys, van refer la vella casa de la família del marit. Una bonica vivenda de pedra a la localitat d'O Casal, a la parròquia de San Martiño de Laxe.

Sigui com fos la separació, ja no vivien junts des de feia un any i mig. I les nenes passaven temporades amb l'un i amb l'altre, sense sortir de Moraña.

Durant aquest últim any i mig separats no consten denúncies per maltractaments, ni amenaces. Encara que és cert que alguns recordaven ahir com Rocío havia comentat que David no s'havia pres bé que ella emprengués una nova relació sentimental amb un altre home.

Els pares es van repartir els dies de vacances. Com l'any passat. Les nenes van passar els últims quinze dies amb el pare, a la casa del poble. Alguna veïna va comentar que a les nenes no els agradava gaire estar en aquesta casa amb el pare. Però d'altres van explicar que les veien contentes. Jugant feliços amb altres nens.

El pare havia de portar-les amb la mare aquest dissabte. Candela estava nerviosa i emocionada amb els preparatius de la comunió. A Galícia és costum que els nens facin la comunió a l'agost. En les famílies hi havia molts parents fora que tornaven a l'estiu.

L'alcaldessa de Moraña, Luisa Piñeiro Arcos, íntima amiga de la mare va anar al migdia molt afectada fins a la vivenda. Ahir a la nit el consistori va celebrar un ple per decretar tres dies de dol per l'incomprensible crim.

Notícies relacionades

El titular del jutjat número u de Caldas, que ahir estava de guàrdia, es va fer càrrec de la instrucció d'una investigació que portarà a terme la Guàrdia Civil de Cuntis, un municipi veí de Moraña. Els agents van blindar durant el dia d'ahir el poble i tan sols hi van deixar accedir els veïns que s'acreditaven.

L'assassí va ser traslladat en ambulància i custodiat per la Guàrdia Civil fins a l'hospital de Montecelo. Presentava talls lleus al canell.