Menyspreu al paradís
L'estiu posa a prova la convivència entre forasters i locals en pobles de la Cerdanya

Muntanya 8Imatge del municipi d’Alp, a la Cerdanya. /
Alp va ser dels primers pobles de la Cerdanya que es va beneficiar de l'auge del turisme. Als anys 40 es va començar a construir la zona de l'eixample, una extensió de localitat amb carrers quadriculats en què els pocs acabalats de l'època van emplaçar les seves segones residències. En aquest municipi, que acull les pistes de la Molina i Masella, hi ha empadronades 1.700 persones, una població que al juliol i l'agost es pot arribar a multiplicar per quatre o per cinc. Quan el temps acompanya, Alp és un paradís verd. Un entorn privilegiat que, no obstant, no està exempt d'alguns desaires entre la gent que hi viu tot l'any i els nous veïns.
«Abans, la temporada forta de l'estiu durava tres mesos, des del juny, quan s'acabaven les classes, fins al setembre, quan tornaven a obrir els col·legis. La mare venia aquí amb els nens i el pare es quedava treballant i pujava els caps de setmana. Ara, l'època de més apogeu es concentra en les dues setmanes centrals de l'agost, quan els carrers s'omplen de gent, amb prou feines es pot aparcar, hi ha cues a les carreteres i les urbanitzacions de segones residències estan plenes», explica Montserrat Guitart, una veïna del poble que passa l'hivern a Barcelona i que quan arriba el bon temps emigra a la seva localitat natal.
En aquell temps enyorat hi havia fins a cinc carnisseries al poble i en molts establiments comercials tractaven els forasters «a puntades», segons la Montserrat. «Jo els renyava: 'però no veieu que viviu gràcies a ells', però la gent replicava: 'A veure quan se'n van'. Ara els troben a faltar», afegeix la dona.
Males maneres
Una desavinença que en Kiko, des del taulell del bar El Globus, justifica pel mal comportament d'algunes famílies residents als xalets. «Algunes vegades el tracte que ens donen no és el correcte. Una cosa és la familiaritat i una altra de molt diferent és que et prenguin per un pagerol», comenta.
Igual que passa a les localitats de la costa, molts dels veïns d'Alp no fan vacances a l'agost. «Aquí les vacances s'agafen a finals del mes de juny o principis de juliol, però a l'agost tothom és aquí», explica l'alcalde, Ramon Moliner. Al seu poble, el boom de l'estiu no dóna gaires problemes, perquè tenen tots els serveis (aigua potable i recollida d'escombraries, principalment) dimensionats per afrontar les grans puntes d'afluència de l'agost i dels caps de setmana de neu a l'hivern. «Aquí contractem una o dues persones per reforçar la brigada municipal, però res més», resumeix.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis
- Educació El psicòleg Álvaro Bilbao recorda les cinc preguntes que has de fer al teu fill abans que sigui tard
- Obesitat a Espanya: una pandèmia que causa una de cada cinc morts evitables
- Estudi de la personalitat Què significa desbloquejar el mòbil cada poc temps, segons la psicologia
- Salut ¿Per què els mosquits sempre et piquen a tu? La ciència ja té la resposta
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats