PROJECTE ECOLÒGIC A LA COSTA CATALANA

Unes Medes a Tarragona

Un sistema de petits esculls artificials pretén recuperar la fauna i la flora marines

Operació d’immersió 8Un bus ajuda a instal·lar un dels biòtops davant de la costa d’Altafulla, ahir.

Operació d’immersió 8Un bus ajuda a instal·lar un dels biòtops davant de la costa d’Altafulla, ahir. / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / TORREDEMVBARRA

L'objectiu final de Miquel Rota, submarinista i especialista en la construcció d'aquaris marins, és crear a la Costa Daurada una espècie d'illes Medes artificials. És a dir, convertir en una selva marina el desert que forma l'extens fons de sorra que hi ha enfront mateix del litoral de Tarragona. Per això la seva idea va sonar a la d'un sonat quan el 2012 els la va proposar als alcaldes de Torredembarra i Altafulla (Tarragonès). «Semblava la idea d'un boig, però a mi també m'agraden les bogeries», va explicar ahir Fèlix Alonso, alcalde en funcions d'Altafulla, en l'acte de  col·locació de 31 noves cases ecològiques (biòtops) per a peixos en el Dia Mundial dels Oceans.

Després de més de tres anys en què Rota ha fet creïble el seu projecte amb petits biòtops, la idea final està més a prop. «Quan tenia 5 anys el meu pare em va regalar unes ulleres i unes aletes de bussejar. Des d'aleshores he vist com han anat desapareixent moltes coses d'aquest fons marí», explica Rota, que ara té 52 anys, per recalcar que la seva intenció és regenerar el fons d'aquesta part de la costa.

Per a això, el 2012 va començar a fabricar biòtops que, amb la complicitat de diversos ajuntaments i el patrocini de Repsol, ha anat col·locant en substitució dels blocs de formigó habituals que aguanten les boies que separen la zona de bany de la de les embarcacions. Aquest abalisament ecològic està fet amb peces d'obra i pedra amb un ciment de PH neutre i una capa de carbonat de calci que serveix per atraure la fauna i la flora marines. Són blocs cilíndrics d'entre 1.000 i 2.500 quilos de pes, i fins a dos metres d'altura. «L'endemà de col·locar-los ja comencen a tenir inquilins», va assegurar Rota ahir.

A diferència dels blocs de ciment que subjecten les boies, els biòtops es queden submergits tot l'any i la seva població es fa cada vegada més gran. Amb els que es van començar a col·locar ahir n'hi haurà 67 al litoral de l'Ametlla de Mar, Salou, Tarragona i les esmentades Altafulla i Torredembarra.

Parcs de 'snorkel'

Notícies relacionades

Però la gran diferència en la campanya d'aquest any, en què Repsol ha invertit 40.000 euros, són «dos parcs de biòtops únics al món», va detallar Rota. Són a la zona de bany i serviran per atraure els banyistes que fan snorkel (busseig de superfície). Cada parc (un a Altafulla i l'altre a Torredembarra) té cinc biòtops, ocupa uns 200 metres quadrats i estan en fons de 4,5 a 5,5 metres.

«L'any passat vam veure que nombrosos banyistes nedaven al voltant de les boies per mirar els biòtops, i això és perillós perquè algunes embarcacions també s'acosten fins al límit mateix de les boies, per això vam pensar de crear aquests dos parcs», detalla Rota. Amb els anteriors biòtops no s'han realitzat estudis («els resultats són evidents», diu el seu promotor), però ara sí que es farà una anàlisi científica per valorar la seva evolució.