ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

El pacient aïllat a Barcelona no té Ebola

L'home hospitalitzat a Saragossa tampoc pateix la malaltia, segons els resultats de les anàlisis

Cambra habilitada com a UVI d’infecciosos de l’hospital Clínic, el juliol passat.

Cambra habilitada com a UVI d’infecciosos de l’hospital Clínic, el juliol passat. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

Les anàlisis efectuades a l'Institut de Salut Carles III de Madrid als dos homes que estan aïllats en hospitals de Barcelona Saragossa han revelat que no estan infectats amb el virus de l'Ebola, han informat fonts del Ministeri de Sanitat.

A l'Hospital Clínic de Barcelona es manté aïllat un diplomàtic senegalès de 36 anys, mentre que a l'Hospital Royo Villanova de Saragossa hi ha un guineà de 38 anys.

Els dos centres sanitaris van remetre les proves epidemiològiques a l'Institut de Salut Carles III, el centre encarregat de coordinar la investigació sanitària pública a Espanya, després de les sospites que podien estar afectats pel virus.

Estada a Guinea Conakry

El diplomàtic senegalès aïllat al Clínic, que viu a Barcelona des de fa cinc anys, va viatjar al Senegal el juliol passat i entre els dies 17 i 19 d'aquest mes d'agost va visitar Guinea Conakry, encara que en una zona allunyada de les regions d'aquest país on s'han conegut casos d'Ebola.

De Guinea Conakry, el diplomàtic es va desplaçar a Dakar (Senegal), des d'on dimecres passat, 20 d'agost, va volar cap a Barcelona. Tres o quatre hores després d'aterrar, va començar a tenir febre, dolor a l'empassar i dolor generalitzat, i dijous va anar pel seu propi peu a l'Hospital General de l'Hospitalet de Llobregat.

Tot i que no complia amb la totalitat de símptomes mèdics per ser sospitós de patir Ebola, els metges de l'Hospital de l'Hospitalet van contactar amb el Clínic (el centre de referència a Catalunya en aquest tipus de malalties infeccioses), que va decidir ingressar-lo al seu propi centre, a causa del seu historial epidemiològic, per haver estat a Guinea Conakry.

Febre, mal de coll i cefalees

El pacient ingressat a Saragossa, per la seva part, és un ciutadà de Guinea Conacry que va arribar el 17 d'agost passat a Espanya, després d'haver passat les seves vacances en aquell país africà, i que, segons ha informat el gerent del Servei Aragonès de Salut, Ángel Sanz, està "plenament conscient, dins del seu estat febril, i relativament bé".

Notícies relacionades

A aquest guineà se li ha aplicat el protocol davant casos sospitosos d'Ebola, ja que aquest divendres va anar al servei d'urgències de l'Hospital Miguel Servet perquè tenia 38,3 graus de febre, mal de coll i cefalees, tres requisits que fan que una persona sigui sospitosa, a més d'haver estat en un país afectat.

I és que dijous, quan va ser atès al centre de salut Torreramona de Saragossa, per primera vegada després de la seva tornada a Espanya, no se li van detectar símptomes de patir l'Ebola, encara que sí problemes respiratoris, de manera que se'l va enviar al seu domicili. Però un dia després es va trobar una mica més malament i va anar al Miguel Servet, on se li van apreciar símptomes compatibles amb l'Ebola, i immediatament es va activar el protocol, se'l va aïllar i es va entrar en contacte amb l'Hospital Royo Villanova, de referència a Aragó per a aquesta patologia.

Temes:

Ebola