Castellà i català donen el tret de sortida a la selectivitat

Uns 31.000 alumnes inicien avui les proves d'accés a la universitat a Catalunya

Primer dia de les proves de selectivitat.

Primer dia de les proves de selectivitat. / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / Barcelona

Llengua castellana, a primera hora, i, després, català. Els 31.025 estudiants catalans que aquest dimecres han començat les proves d'accés a la selectivitat han hagut de bregar amb un text de 'La casa de los espíritus' de la xilena Isabel Allende o, com a alternativa, amb un extracte sobre 'Los neologismos científicos y tecnológicos en español' d'una ponència pronunciada el 2010 per l'escriptor i enginyer industrial uruguaià Juan Grompone.

Els que han triat la primera opció, la d'Allende, també han hagut de contestar a preguntes vinculades amb una de les lectures obligatòries del curs, 'La Celestina', mentre que els que han elegit els neologismes, s'han trobat amb qüestions sobre 'Tres sombreros de copa', de Miguel Mihura. 

En català, les alternatives per a l'exercici de comprensió lectora han estat Montserrat Roig, a partir d'un extracte de la seva novel·la 'Molta roba i poc sabó... i tan neta la volen', i Albert Masó i el seu 'Els perquès de Mètode'. En la primera opció, el llibre de lectura obligatòria a comentar ha estat 'El Cafè de la Granota' de Jesús Montcada i, en la segona, 'El Cafè de la Marina', de Josep Maria de Sagarra.

En aquesta pàgina de la Generalitat es troben els exàmens de selectivitat d'aquest any. 

Notícies relacionades

Després de les llengües, els estudiants s'examinaran de les matèries de modalitat, és a dir de l'especialitat de batxillerat que hagin cursat: Matemàtiques per a les ciències socials, Ciències de la Terra i Disseny. La jornada acaba aquesta tarda amb Literatura catalana i Dibuix tècnic.

Aquest any, després de les pífies detectades l'any passat en tres exercicis, la comissió coordinadora de les proves d'accés a la universitat ha decidit curar-se en salut i ha sotmès cada un dels 28 exàmens de selectivitat a un estricte control de qualitat i seguretat, amb nou filtres per a cada prova.