desmantellament d'una instal·lació polèmica

Cubelles celebra la imminent clausura de la central tèrmica

Els treballadors afirmen que Endesa està preparant el tancament de la central

La planta està desconnectada des del 24 d'abril i no produeix des del 2010

La central tèrmica de Cubelles, en una imatge d’arxiu.

La central tèrmica de Cubelles, en una imatge d’arxiu. / MARC VILA

3
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES
CUBELLES

La preocupació dels 18 treballadors de la central tèrmica de Foix per l'imminent tancament de la planta de producció d'electricitat ubicada a Cubelles (Garraf) s'ha transformat en una reguera de satisfacció que corre per tota la comarca i el veí Baix Penedès. Endesa, titular de la planta, nega que hagi presentat una petició de tancament al Ministeri d'Indústria, l'organisme competent, però admet que la planta està desconnectada de la xarxa des del 24 d'abril passat i que no produeix electricitat des del 2010.

Endesa no ha volgut «confirmar ni desmentir» els comunicats de les seccions sindicals d'UGT i CCOO que afirmen que l'empresa els ha informat que la planta passarà «a un estat d'indisponibilitat definitiva». Va admetre, però, que estudia el possible desmantellament de la planta. «No hem presentat cap petició a Indústria, que és qui en té les competències, i en el cas que es portés a terme no seria un tancament immediat», va puntualitzar un portaveu.

ÚLTIMA INCIDÈNCIA / Existeixen diversos factors que apunten al tancament definitiu. L'últim és la «incidència» que es va produir el 24 d'abril a la planta i que va suposar la desconnexió de la xarxa, va informar Endesa sense donar més detalls.

A aquesta novetat cal sumar-hi que la planta, malgrat que s'ha mantingut activa, no produeix electricitat des del 2010. En gran part perquè no ha calgut per la caiguda del consum dels últims anys.

La planta, a més a més, ha quedat obsoleta. Els seus propietaris ja van fer els passos necessaris el 2005 per substituir-la per dos centrals de cicle combinat que funcionarien amb gas natural i permetrien passar de produir 520 megawatts a 800. Amb això també haurien eliminat bona part de les queixes dels ecologistes per la contaminació del sofre del combustible i per alterar la fauna marina amb les aigües calentes que abocava al mar.

«Estem estudiant la situació», van insistir a Endesa. La planta és de característiques semblants a la del Besòs, construïda uns anys abans entre Badalona i Sant Adrià, i que es va tancar el 2011. Els treballadors, malgrat tot, afirmen que l'empresa ja els ha informat d'un pla per promoure prejubilacions, recol·locacions i acomiadaments.

INSTAL·LACIÓ IMPOSADA / L'Ajuntament de Cubelles, que dirigeix l'alcaldessa Mònica Miquel (ICV) en coalició amb PSC, CiU i EC-FIC, ha emès un breu comunicat en què diu que l'empresa no li ha «traslladat oficialment» la voluntat de tancar la tèrmica. Tampoc es posiciona respecte als comunicats dels sindicats.

Qui sí que es va pronunciar a través de les xarxes socials és el regidor socialista Xavier Grau, veterà militant de les plataformes que es van oposar des del principi a la tèrmica. L'anunci del possible tancament posa fi, segons Grau, a una instal·lació «imposada i rebutjada» des del municipi.

La plataforma Front Antitèrmic de Cubelles i Cunit utilitza dades del Registre Estatal d'Emissions i Fonts Contaminants per assegurar que les emissions de la tèrmica han estat anualment de 600.000 tones de diòxid de carboni (CO2), entre 500 i 1.200 tones d'òxids de nitrogen (NO2) i unes 1.000 tones d'òxid de sofre (SO2), a més de 70 tones de partícules (PM-10)

Notícies relacionades

el 2003 i cinc tones de fòsfor abocades al mar el 2005.

La tèrmica de Foix està situada tot just a un quilòmetre de Cubelles i Cunit. Es va començar a construir el 1975 i es va connectar a la xarxa el 1979. Diverses plataformes ciutadanes es van manifestar en contra de la instal·lació des que es va conèixer el projecte a principis dels anys 70 en una zona en ple creixement pel turisme de platja i les segones residències.