Gent corrent
Josep Puig: "En sis anys he venut tres Fazioli, que és molt"
Va començar com un humil afinador, però al seu local de Gràcia sonen alguns dels pianos de cua més prestigiosos.
Si vostè vol escoltar un piano Fazioli a Catalunya només té dues opcions: que el convidin a un dels cinc domicilis particulars que s'han pogut costejar aquest instrument de 100.000 euros -cosa altament improbable- o acudir als concerts dels divendres a Pianos Puig, al carrer del Progrés de Barcelona. Des d'aquest carreró del barri de Gràcia es distribueix per a tot Espanya una de les marques de pianos de cua més apreciades del món.
-¿Quants Fazioli ha venut?
-Aquí la gent no entra i diu: «¡Posi'm un Fazioli per endur-me'l!». En sóc distribuïdor des del 2008 i en sis anys només n'he venut tres, que és molt considerant que de la fàbrica Fazioli a la regió italiana del Friül amb prou feines surten 120 pianos a l'any. ¡Cada un triga dos anys a fabricar-se!
-¿Per què aquests pianos no es veuen aquí?
-Haurien de ser al Palau, al Liceu i als llocs més importants, perquè són boníssims, però competeixen amb gegants com Steinway i en aquest context de crisi el preu és un obstacle. Per això organitzo els concerts, perquè els músics puguin saber què és tocar un piano que no podrien tocar a cap altre lloc.
-¿Vostè és del barri de Gràcia?
-De tota la vida. Aquí hi ha molta tradició de botigues de venda i reparació de pianos. Els meus pares van llogar el meu primer piano a Lluís Camps, que tenia un local a la plaça del Sol i que acabaria sent el meu mestre. Jo treballava d'enginyer en una empresa d'alimentació i quan sortia me n'anava a veure'l treballar. Tot un senyor enginyer passant les tardes en un taller.
-Així es va iniciar en l'ofici d'afinador.
-Era l'única manera d'aprendre'n, perquè les escoles més pròximes són a Le Mans (França) i Newark (Anglaterra).
-Cau una mica lluny, sí.
-També té a veure amb la història del piano a Catalunya. A principis del segle XX hi havia 30 fàbriques de pianos només a Barcelona. Dues de les millors marques d'Europa es feien aquí: Chassaigne Frères i Ortiz-Cussó, que després va ser només Cussó. ¿Sabia que el barri del Camp de l'Arpa es diu així per l'arpa dels pianos de la fàbrica Cussó?
-No en tenia ni idea.
-El negoci es va perdre després de la segona guerra mundial. Les famílies eren molt pobres i en lloc de comprar un instrument nou espolsaven el de la iaia. Així van sorgir molts tallers de reparació. Als 26 anys m'avorria molt a la feina, vaig demanar la liquidació i amb un altre afinador vam muntar un taller a Vallcarca.
-No els devia faltar feina...
-No paràvem. Vaig estar 17 anys a Vallcarca i el 1998 em vaig traslladar a Gràcia. Ara mateix tinc dos pianos de cua i un de vertical al taller, però a poc a poc m'he anat dedicant més a la venda de pianos de segona mà Yamaha, que porto del Japó i d'Holanda. La majoria dels meus clients són pares de nens que comencen a tocar i no volen gastar-se una fortuna.
-Però també Fazioli.
-Té la seva explicació. Sóc un obsés de les coses ben fetes i a més sento que m'uneix alguna cosa especial amb Paolo Fazioli. Ell va començar el 1978 amb una fàbrica de pianos per fer la competència a un gegant com Steinway i per a mi això té un mèrit tan increïble que des del primer dia li vaig seguir la pista. Fa sis anys em va escollir com el seu distribuïdor a Espanya.
Notícies relacionades-¿Què diuen els músics que vénen a tocar els divendres?
-Estan enamorats de Fazioli. Tocar el piano no és fer punteria amb les tecles, sinó tenir bon gust, sensibilitat, elegància, i això només s'aconsegueix amb un bon instrument que respongui al que tu vols fer.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Antifrau investiga TMB per haver exposat dades confidencials
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya