Premis APCE 2025: el valor de l’edificació responsable

Els guardons reconeixen les empreses, professionals i institucions del sector de la promoció i la construcció que hagin destacat pel seu compromís social, sostenibilitat, iniciatives urbanístiques i innovacions tecnològiques

Els premiats del 2024, acompanyats pel president d’APCE, Xavier Vilajoana, i el secretari general del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Jordi Terrades.

Els premiats del 2024, acompanyats pel president d’APCE, Xavier Vilajoana, i el secretari general del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Jordi Terrades.

6
Es llegeix en minuts

L’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) celebra la quarta edició dels seus Premis APCE. Aquests guardons reconeixen la tasca del sector de la promoció i la construcció d’habitatges a Catalunya, posant en relleu la seva condició d’agents clau en el progrés i el benestar de la societat catalana, i de la generació de valor i l’impuls de l’economia.

Hi podran ser candidats a los Premis de la APCE les persones físiques i/o jurídiques, amb seu i/o presència a Catalunya, que realitzin activitats empresarials i/o institucionals relacionades amb la promoció i la construcció. Es valoren projectes d’obra nova i rehabilitacions, habitatges, locals i oficines, dissenys urbanístics, optimització de processos, etc.

L’enviament de candidatures podrà realitzar-se per correu electrònic a la següent direcció: premisAPCE@apcecat.cat, fins al 23 de maig de 2025, amb la referència «Candidatura Premis APCE 2025» i la categoria a què s’opta.

Cinc categories

Les empreses i institucions que durant l’últim any hagin destacat en algun dels cinc camps determinats poden concórrer a concurs en les següents categories:

Innovació i tecnologia. Aquest guardó reconeix l’ús de tècniques innovadores i/o d’avantguarda en la construcció o promoció d’edificis residencials o oficines, i l’aplicació de tendències innovadores, amb especial atenció a les últimes tecnologies, els materials avançats i la gestió operativa eficient.

Sostenibilitat. Aquesta categoria distingeix les millores en matèria de sostenibilitat en un projecte de nova construcció, o en una rehabilitació. També es premia l’ecoeficiència en la promoció i/o construcció, i els projectes de formació, educació i sensibilització mediambiental.

Regeneració urbana i rehabilitació. Actuacions que contribueixen al desenvolupament urbà, així com a projectes de rehabilitació d’edificis. Es valorarà la seva aportació a la societat en aspectes com la inclusió, l’ecologia i la millora de la qualitat de l’entorn urbà.

Implicació en el territori. S’analitza la implicació social i econòmica en el territori català. Els projectes més valorats seran els que contribueixin a la transformació de la regió, la creació d’ocupació i el desenvolupament del talent.

Compromís social. Beneficis a la societat, igualtat de gènere i oportunitats, resposta a necessitats emergents... Són alguns dels aspectes que avalua aquesta categoria dels Premis APCE, i hi poden optar també accions vinculades a representants del tercer sector, les organitzacions sense ànim de lucre.

El jurat

El jurat estarà format pels principals representants d’organitzacions, institucions i entitats empresarials de l’àmbit de l’habitatge i l’urbanisme a Catalunya.

El Jurat formularà una valoració de les candidatures guanyadores amb les conclusions més rellevants que avalin la seva decisió, tot i que també podrà declarar els Premis deserts si considera que els projectes presentats no reuneixen prou mèrits.

S’escolliran tres finalistes per categoria, dels quals en sortirà el guanyador de cada apartat. Les candidatures podran presentar-se, com se citava, fins al 23 de maig inclusivament.

La documentació

Les candidatures es presentaran en format PDF amb les dades de l’empresa, institució i/o producte o servei que es presenti a la categoria corresponent. S’hauran d’acompanyar d’un briefing explicatiu, i de la documentació detallada que descrigui el projecte candidat. També podrà adjuntar-se material audiovisual. L’APCE garanteix la confidencialitat i equitat de tot el procés.

El canvi fiscal de l’habitatge provocarà una alça de preus

L’APCE i Foment del Treball denuncien l’augment de l’Impost de Transmissions Patrimonials, l’extensió del control de rendes als lloguers temporals i la falta de diàleg mostrada per l’Administració

L’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de Catalunya (APCE) i Foment del Treball critiquen la proposta de canvi fiscal que afectarà els habitatges catalans. Es tracta de l’increment del gravamen de l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (ITP), que s’abona al comprar o vendre una casa, i adverteixen que aquesta mesura resulta penalitzadora i només provocarà un augment en el preu de la vivenda.

El canvi, fruit de l’acord firmat entre el Govern de la Generalitat i els Comuns –i recollit en el Decret Llei 5/2025-, modificarà l’Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats, creant dos trams nous i incrementant del 10% al 20% aquest impost als grans tenidors per la transmissió d’habitatges.

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, censura «el camp de mines fiscal» que dibuixa el Govern de la Generalitat i que «amb la intenció de redistribuir la riquesa, el que estan fent és redistribuir la misèria». Per això, i alineat amb l’APCE, sol·licita al Govern que reconsideri l’acord assolit amb els Comuns i es reuneixi amb el sector.

«Si dupliquem el gravamen de l’ITP, estarem fent encara més difícil l’accés a l’habitatge», afirma per la seva banda Xavier Vilajoana, president de l’APCE, que afegeix que «entre un 20% i un 25% del preu final és cost fiscal, incloent els impostos estatals, catalans i municipals. Amb aquest nou gravamen passarà del 25%», continua exposant Vilajoana.

Tant Sánchez Llibre com Vilajoana reclamen que es deixi de legislar «d’esquena al sector» i s’adoptin polítiques de vivenda que siguin realment efectives i que incentivin l’increment de l’oferta, en lloc de penalitzar el sector, que aporta uns ingressos fiscals superiors als 7.000 milions d’euros.

«Si les administracions realment volguessin incidir en el preu de l’habitatge, n’hi hauria prou que reduïssin aquest percentatge, tot i que fos només una part [de l’ITP]. I és una mesura que poden aplicar demà mateix», abunda Vilajoana.

Normativa inestable

Les dues entitats denuncien la sobre regulació i la falta de seguretat jurídica que pateixen els operadors a Catalunya amb l’ús reiterat del Decret Llei. «En 15 anys s’han registrat 47 canvis normatius només comptant lleis, decrets llei i reials decrets llei. Aquest embolic normatiu espanta la inversió i l’entrada de capital estranger, a més de paralitzar projectes de construcció», assegura el president de l’APCE. 

El lloguer temporal

Les últimes modificacions normatives proposades pel Govern de la Generalitat afecten també les vivendes de lloguer temporal que, segons la Llei d’Arrendaments Urbans que les regula, responen a finalitats molt concretes: allotjar temporalment professionals desplaçats, estudiants, investigadors, persones en transició residencial o en mobilitat internacional. I tant l’APCE com Foment, juntament amb la resta d’entitats del sector immobiliari, coincideixen en la seva visió que aquest tipus de lloguers, que habitualment no superen els 12 mesos de durada, no són una alternativa a la vivenda habitual, sinó un complement imprescindible per a una societat dinàmica i oberta.

Estendre el control de preus a aquest tipus de contractes suposaria una extralimitació jurídica i una decisió contraproduent des del punt de vista econòmic i social. A l’article 17 de la LAU s’estableix clarament que les limitacions al preu del lloguer només poden aplicar-se als contractes de vivenda habitual. Aplicar-los el mateix tractament legal no només generaria inseguretat jurídica, sinó que comprometria l’existència mateix d’aquest tipus d’oferta a Cataluya.

En un comunicat conjunt de l’APCE, l’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), l’Associació de Propietaris de Vivendes de Lloguer (ASVAL), la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i els Col·legis d’Administradors de Finques i d’Agents de la Propietat Immobiliària (CAFBL i COAPI) i Foment, s’adverteix que els acords presos no solucionaran el problema de l’habitatge, que, per a aquestes entitats, s’origina per la falta d’oferta d’habitatge de tot tipus, tant de venda com de lloguer.