Els MIR de la Vall d'Hebron desconvoquen la vaga

L'anunci per l'ICS que suspèn la instrucció que limitava les guàrdies ha portat el 93% dels metges interns residents a recolzar el final de la protesta

Protesta dels MIR de la Vall d’Hebron als accessos a l’hospital dimarts.

Protesta dels MIR de la Vall d’Hebron als accessos a l’hospital dimarts. / ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'assemblea de metges interns residents (MIR) de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha decidit desconvocar la vaga indefinida que van iniciar dimarts després que l'Institut Català de la Salut (ICS) hagi anunciat la suspensió de la instrucció que limitava les guàrdies.

Ho ha explicat a Europa Press el portaveu del col·lectiu, Jaume Mestre, que ha concretat que la decisió ha comptat amb el suport del 93% dels prop de 400 MIR del centre en l'assemblea que han celebrat aquest dimecres a la tarda. "Estem molt contents amb el fet que l'ICS hagi reaccionat tan ràpid", ha celebrat Mestre, que ha assegurat que els MIR no esperaven la supressió del límit de guàrdies tan ràpid.

La desconvocatòria de la vaga es farà efectiva aquest dijous a les 8.00 hores, quan té lloc el canvi de torn dels facultatius, ha concretat Mestre.

La vaga indefinida es va convocar com a protesta contra l'aplicació al centre de la normativa europea que limita les hores de guàrdia dels MIR a 850 hores anuals. Poques hores després d'iniciar-se la protesta, l'ICS va derogar la instrucció i va assegurar que es mantindrien les guàrdies de 17 a 24 hores en funció de l'especialitat fins que no es negociï un nou pla d'urgències.

Rebuig inicial d'un preacord

L'assemblea celebrada al matí havia rebutjat un acord amb la gerència de l'hospital, encara que es comprometia a seguir negociant a la tarda. Mestre ha explicat que no havia hagut consens i que faltava acabar de "polir petits detalls" com "la plantilla mínima de treballadors que hi ha d'haver mentre es defineixin els nous plans de guàrdia".

Notícies relacionades

Aquest matí els MIR havien arribat a un preacord amb la direcció de l'hospital, que Mestre havia titllat de "pegat acceptable", però que finalment no ha obtingut el suport dels vaguistes. Amb aquest preacord, els MIR havien de tornar a la situació laboral de juny de 2013, que seria satisfactòria per a algunes especialitats però que, no obstant, algunes altres, com a rehabilitació o cirurgia plàstica, es veurien perjudicades ja que, en aquells moments, ja se'ls havien aplicat retallades.

El departament de Salut ja va fer marxa enrere en la seva intenció d'aplicar la directiva que restringia les guàrdies dels metges residents, que va ser el detonant que va motivar la convocatòria de vaga dels MIR de l'Hospital de la Vall d'Hebron, on es formen uns 400 metges residents, un 65% dels quals van secundar dimarts la vaga, segons Salut.