ESTUDI CIENTÍFIC

El peix espasa, el musclo i l'escopinya acumulen més metalls tòxics

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

El peix gat, el peix espasa, els musclos i les escopinyes són les espècies de peix i marisc que acumulen més quantitat de metalls tòxics, com mercuri, cadmi o plom, segons es desprèn d'un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Granada a partir de 485 mostres de 43 espècies procedents de diversos orígens. En l'estudi, no obstant,

tan sols sis de les mostres (1,24%) han superat els límits admesos per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA).

Notícies relacionades

L'estudi, coordinat per Fernando Gil Hernández, catedràtic de Toxicologia, és el més ampli realitzat per ara a Espanya que analitza els nivells de metalls que es troben en peix i marisc. Els resultats han estat publicats a la revista Environment International.

De les 43 espècies, 25 corresponien a peixos frescos, 12 a exemplars en conserva i 6 eren congelats. Segons explica Gil, no s'han pogut determinar diferències en funció de l'origen. L'estudi destaca que la panga, que tradicionalment ha estat considerada una de les espècies més contaminades, i el bacallà congelat són els peixos més segurs. També tenen pocs tòxics les gambes, el calamar i el salmó frescos. El catedràtic aconsella, sobretot a les dones embarassades i els nens, «diversificar el consum de peix i marisc, però no restringir la ingesta de cap espècie concreta».