Gent corrent

Josep Flotats: "He trigat 75 anys a saber on era el meu germà"

Fa poc un historiador de Rubí va trobar la fossa comuna en què hi ha les restes del Jaume, desaparegut a la guerra.

«He trigat 75 anys a saber on era el meu germà»_MEDIA_1

«He trigat 75 anys a saber on era el meu germà»_MEDIA_1 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Demà, Josep Flotats fa 98 anys. Durant 75 d'aquests 98 anys, aquest lúcid pagès de Rubí va pensar cada dia en el seu germà gran, el Jaume (dret, a l'esquerra, a la foto), desaparegut en el front d'Aragó. Allà es van separar, sota el fragor de les bombes.

-Un dia va sonar el telèfon i va contestar la meva filla petita, la Sara. Era l'historiador Eduard Puigventós, que li comunicava que el meu germà estava enterrat a la fossa comuna de Tarragona. ¡Va ser tan gran l'emoció...! En el tom 125 del Registre Civil hi figura que el Jaume va morir el 13 de març de 1938 a la clínica militar de Tarragona.

-¿M'explica l'inici d'aquesta història?

-Ens van cridar a files. Perquè el Jaume i jo poguéssim anar amb el batalló de Rubí, van fer constar que érem voluntaris. Una nit, estant en una trinxera a prop d'Apiés, a Aragó, situada a un quilòmetre de la de l'enemic, es va escapar un matxo [cavall] de Franco. Va fer molt soroll. Els uns i els altres vam pensar que atacaven. El meu germà i altres que patrullaven van demanar l'alto. No va contestar ningú i van començar a tirar bombes de mà. Quan es va fer de dia, el Jaume va tornar sangnant i portant un company ferit. Em vaig espantar tant… Perquè jo no patís, ell es va apuntar a un altre destacament. «Que tinguem sort», va dir al marxar. No en vaig saber res més.

-Vostè va tirar endavant. Sol.

-En aquell infern… Un dia, l'aviació va començar a metrallar els soldats que travessàvem el Segre. Però les tropes de Franco van aixecar la comporta del pantà de Camarasa i se'n van ofegar no sé quants. Jo sabia nedar, vaig anar fent, vaig sortir.

-Va tornar a casa sencer...

-Però era un roig. Com que pensaven que havia anat voluntari a la guerra pel bàndol republicà, em van ficar en el batalló disciplinari. Vaig fer treballs forçats a Darnius, a Torroella de Montgrí i a la carretera de Bagà a coll de Pal. Estant a Bagà, van demanar cuiners i vaig fer un pas endavant. ¡Qualsevol cosa era millor que el pic i la pala! Llavors, em van dir que portés sobres de menjar a una casa que tenia vaques i porcs, i allà vaig conèixer la Joana, la meva dona.

-L'amor va alleujar el calvari.

-Sí. Però si Franco arriba a saber el que vaig fer per veure-la, segur que em mata.

-¿Què va fer vostè, senyor Flotats?

-L'Alt Berguedà era zona de maquis. Així que per anar a Bagà s'havia de tenir un salconduit. I a mi no me'l donarien... Un cosí meu que era a l'Ajuntament de Sant Cugat en va falsificar un a nom de Jaume Canyameres Flotats. En una de les visites, un guàrdia civil de Guardiola em va parar i va començar a preguntar. Li vaig deixar anar el que m'havia après de Sant Cugat i va colar. Si no em casava ràpid, em jugava el coll.

-Mentrestant, seguia sense tenir notícies del seu germà.

-Durant la guerra, un noi de Manresa li va dir als meus pares que el Jaume havia estat ferit al cap a Bujaraloz (Saragossa) i que l'havien portat a l'hospital. Aquesta era l'única notícia que teníem.

-Fins fa poc. Finalment ha pogut fer el dol.

-75 anys he trigat a saber on era. Però vaig poder anar amb les meves filles i els néts i la nòvia del meu germà, la Maria, nonagenària com jo, a dur-li unes flors. La Maria li va posar una rosa. Ella mai es va casar, esperant-lo... Vam plorar. Ens vam abraçar. Vaig sentir que ja em podia morir tranquil.

Notícies relacionades

-Malgrat aquesta tragèdia, ¿ha sigut feliç?

-Sí, però la Joana i jo estem vius de miracle. Teníem vinyes, presseguers, animals. I la riuada del 25 de setembre de 1962 se'ns va endur més de 200 conills i bótes de vi de mil litres i la nostra casa, que era molt gran. Però la guerra va ser molt pitjor... Franco em va robar cinc anys de joventut i l'únic germà que tenia.