Tràfic de nadons a Espanya
Alfonsa denuncia incoherències en la documentació clínica del part
Acusa el centre de manipular la identificació de la gestant amb la finalitat de «crear confusió»
La querella sosté que el metge de guàrdia de la Dexeus es va negar a firmar el comunicat d'alta del nadó

Alfonsa circula amb el seu automòbil ahir, als voltants del seu domicili. /
El fals anunci de la mort del nadó que va donar a llum a la clínica Dexeus de Barcelona el 1987 és la principal acusació que Alfonsa Reinoso Cervilla, de 42 anys, fa en la querella pel presumpte robatori de Marina E. i l'entrega de la nena a una parella adoptiva al néixer, fa 26 anys. La dona exposa un conjunt de contradiccions per reforçar l'acusació segons la qual va ser víctima d'un acord per desposseir-la de la seva criatura sense el seu consentiment, aprofitant la seva situació de vulnerabilitat. Llavors era menor i havia estat retirada de la custòdia dels seus pares.
La demanda sosté que el metge que estava de guàrdia a la clínica el 18 de juny de 1987, quan es va produir el naixement, es va negar a firmar l'alta clínica del nadó. L'escrit afirma que va ser la ginecòloga Victoria López-Rodó qui va autoritzar la formalització del tràmit. La mateixa professional que, segons sosté la mare, la va informar que havia tingut un nen i que aquest havia nascut mort. Alfonsa apunta a la querella que va conèixer aquesta informació una vegada que, el maig passat, va descobrir l'existència de la seva filla Marina.
CONFUSIÓ / Una altra anomalia apuntada per l'acusació té a veure amb la identificació de la pacient en els informes de la Dexeus. Fitxa d'admissió, anàlisi de sang, historial del consultori d'obstetrícia i altres proves. En total, són cinc documents i cinc versions diferents sobre el nom de la mare. Reinosa en lloc de Reinoso, Servilla en lloc de Cervilla, Alfonsina i Clara per Alfonsa, el segon cognom mal escrit i en el lloc del primer... Massa errades per no sospitar que hi hagués una finalitat oculta, segons la querellant, que hi veu una intencionalitat «per tal de crear confusió» sobre la presència de la pacient a la clínica.
La data en què la família adoptiva va acollir la nena és una altra de les incoherències assenyalades. Alfonsa aporta la sol·licitud d'adopció, que fixa el 20 de juny de 1987 com el primer dia d'acollida (el pas previ a la posterior adopció). La querellant il·lustra la falta de concordança amb una declaració escrita del pare adoptiu, que afirma que ell i la seva parella es van endur Marina de la clínica el dia del naixement, el 18 de juny.
La querella apunta a una nova irregularitat en la relació de la mare adoptiva, C. R., amb la Casa de la Jove, el centre d'acollida per a gestants en risc d'exclusió on van portar Alfonsa. Afirma que per la seva condició d'assistent social, treballava amb noies embarassades i afirma que va acompanyar diverses vegades la noia a la Dexeus com a part de la seva tasca professional. Fonts pròximes a la Casa de la Jove neguen tota col·laboració amb C. R.
La mare adoptiva és una de les quatre persones querellades. Les altres són la doctora López-Rodó, l'advocat Ignasi de Gispert (acusat d'indicar als pares la via per fer l'adopció al marge del circuit legal) i Mercedes Porrera, directora de la Casa de la Jove el 1987.
- Debat tècnic Per què la Via Laietana reformada no té arbres: dels túnels del metro al volum dels testos
- Lleida Quatre morts i sis ferits en un accident a l’A-2 a Soses amb quatre cotxes implicats
- CICLISME El caos s’apodera de l’estrena del Tour amb Enric Mas de protagonista
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique
- Distribució i IA Amazon ja sap quin producte demanaràs tres mesos abans que ho demanis