ALERTA DE LA SOCIETAT ESPANYOLA DE CARDIOLOGIA
La crisi augmenta el risc d'infart
L'empobriment redueix els hàbits i dietes saludables i empitjora la sanitat
Els cardiòlegs espanyols, més de 4.000 especialistes reunits ahir a València en el seu congrés anual, es van recolzar en estudis realitzats a Grècia, l'Argentina i Islàndia per advertir que la crisi econòmica que pateix una immensa majoria de la població espanyola és, en aquests moments, el factor de risc cardiovascular de màxima importància. Existeix una relació demostrada entre l'evolució del producte interior brut (PIB) d'un país i la incidència d'infarts i morts de causa coronària entre els seus ciutadans, van explicar els cardiòlegs. «Com més baix és el PIB, més alta és la mortalitat cardiovascular», va resumir José Ramón González-Juanatey, president de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC). Els especialistes del cor van llançar una contundent advertència a les autoritats sanitàries espanyoles, a les quals van exigir que tornin a la sanitat pública el 13,65% de pressupost que se li ha retallat des del 2011.
MÉS POBRESA / A Espanya, van indicar els cardiòlegs, la crisi ha conduït a una disminució en la renda per càpita (11 punts per sota de la mitjana de l'eurozona); han augmentat els índexs de pobresa (una cinquena part de la població), ha crescut la precarietat laboral, ha empitjorat l'accés als serveis sanitaris i s'endarrereix l'adquisició de tecnologia nova i més eficaç. Al mateix temps, van afegir, s'han abandonat els hàbits protectors de la salut: com menys recursos, menys pràctica d'exercici físic i més greix en els menús diaris. «Tenint com a prova els estudis realitzats en els citats països, es pot esperar que les situacions que relaten es produeixin a curt termini a Espanya», va dir González-Juataney.
A Grècia, la incidència de l'infart de miocardi ha crescut el 44% des de l'inici de la seva crisi. A Islàndia, es produeixen el 26% més d'emergències per angina de pit i ictus. La investigació de l'Argentina va demostrar la relació entre el descens del PIB nacional i l'increment de la mortalitat cardiovascular. «A Espanya, les últimes dades oficials sobre patologia cardíaca daten del 2011, i per això no recullen les conseqüències de la crisi -va afegir el president de la SEC-. Però la població espanyola acumula tots els factors de risc». El 71,3% dels malalts cardíacs són hipertensos. El 50% té alts nivells de colesterol. El 34% pateix sobrepès, i el 17%, obesitat. El 44% és sedentari i el 27% fuma diàriament.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"