UN RIVAL PER ALS JOCS NADALENCS TRADICIONALS
La Generalitat plantarà cara a la loteria de Nadal amb una rifa pròpia
Els bitllets sortiran a la venda al setembre i un número del primer premi reportarà 100.000 euros
El sorteig de la Grossa es farà el 31 de desembre i els dècims tindran un preu de cinc euros

Una de les administradores del despatx El Gato Negro, a Barcelona, penja dècims a l’aparador, ahir. /
Catalunya tindrà la seva pròpia grossa de la loteria. De fet, es dirà Grossa de Cap d'Any. Serà un sorteig a imatge i semblança del que celebra Loteries i Apostes de l'Estat però amb la diferència que qui l'organitzarà serà la Generalitat. La idea està tan avançada que els seus promotors ja han contactat amb molts dels distribuïdors que comercialitzaran els dècims, que es vendran per cinc euros. L'objectiu és atraure part dels quantiosos beneficis que aconsegueixen les tradicionals rifes de Nadal i Reis.
La Grossa de Cap d'Any se sortejarà el 31 de desembre. Entre la popular loteria de Nadal, el 22 de desembre, i la del Nen, el 6 de gener. Loteries de Catalunya, que depèn de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA), ja ha dissenyat el dècim, amb uns llums de colors de fons amb una petita bandera catalana en un angle i unes lletres en què es llegeix: Cap d'Any.
A LA VENDA AL SETEMBRE / La possibilitat de crear un sorteig de Nadal, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, està contemplada per la llei. Qualsevol comunitat autònoma pot fer-ho si vol. Però Catalunya és pionera a plantar cara a Loteries i Apostes de l'Estat i fer-li la competència. Les butlletes podran començar a comprar-se des de finals de setembre.
Aquesta modalitat de joc es considera passiva, és a dir, forma part del grup de sortejos en què es compra un bitllet amb un premi predeterminat. En el cas de la nova loteria catalana, es pagaran 20.000 euros per cada euro jugat, exactament la mateixa quantitat que es dóna a la grossa de Nadal que comercialitza l'entitat espanyola i que mai fins ara havia tingut rival. La diferència consisteix en el fet que el dècim del sorteig estatal costa 20 euros. També hi haurà segon i tercer premi.
Com ja passa amb la resta de sortejos de la Generalitat, els fons recaptats es destinaran a fins socials. El 70% del que s'aconsegueixi amb la venda de dècims es dedicarà a pagar els premis als que resultin guanyadors. La resta, el 30%, serà per a programes vinculats a l'atenció a la infància de la Conselleria de Benestar.
La Conselleria d'Economia pensa distribuir aquest nou dècim no solament en els 2.100 establiments -principalment estancs, bars, quioscos i papereries- repartits en 400 municipis, on ja ofereix la resta de jocs que comercialitza, sinó també en supermercats i altres grans superfícies. L'objectiu és arribar al màxim de localitats, ser capil·lars en la distribució i recaptar el màxim possible.
UN PASTÍS DE 600 MILIONS / L'èxit d'aquest gran sorteig és una incògnita. No obstant, els estudis de mercat que s'han dut a terme fan pensar que hi ha públic. Per fer-se una idea del que aconsegueix Loteries de l'Estat a Catalunya, només el 2012 va vendre per valor de 600 milions d'euros entre la loteria de Nadal i el Nen. Si la nova aconseguís pessigar encara que només fos una petita part d'aquesta quantitat ja es consideraria un triomf.
Possiblement perquè és difícil conèixer per endavant quina serà la recaptació d'aquest nou producte d'atzar, la Generalitat es va abstenir d'incloure els ingressos que generi en el pla economicofinancer presentat el 30 de juliol passat. En aquest document, la Conselleria d'Economia parlava, entre altres mesures per incrementar els ingressos de l'Administració autonòmica aquest 2013, de la modificació de l'impost de patrimoni (cosa que generaria 93,8 milions), la venda d'actius propis (uns 550 milions), l'augment de l'impost de transmissions patrimonials oneroses (150 milions) i la posada en marxa d'altres tributs com la taxa turística i l'augment de l'impost d'hidrocarburs (108 milions).
POSADA EN ESCENA / El que encara no han decidit és la posada en escena. La Generalitat no sap si serà un sorteig com els d'abans, amb bombo i boles igual que la dels nens de Sant Ildefons. Tampoc si el televisarà,
Notícies relacionadesencara que tot indica que sí i que l'espectacle tindrà un aire nostrat. Però aquests són detalls que s'aniran concretant durant els pròxims mesos.
L'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat es va crear el 1986. Des d'aleshores ha repartit 1.880 milions d'euros en premis. Entre els jocs més coneguts de l'organisme hi ha la Loto Ràpid i la Lotto 6/49.
- Conducció Per aquest motiu hauràs de portar piles al cotxe a partir de l'any que ve
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Política local Els locals del Born hauran de tancar abans si fan soroll de nit
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- L'ADMIRACIÓ DEL FUTBOL MUNDIAL Ecos de l'Inter-Barcelona: "La millor semifinal de la història de la Champions; ningú volia que s'acabés"