sorpresa entre els investigadors

El ximpanzé Santino ataca de nou amb una estratègia d'engany

El simi del zoo suec de Furuvik amaga pedres per llançar-les per sorpresa al públic

Munt de fenc que utilitza Santino per amagar les seves pedres.

Munt de fenc que utilitza Santino per amagar les seves pedres. / Thomas Persson (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Santino, un ximpanzé que es va fer famós el 2009 per polir i preparar curosament cada matí les pedres que després llançava contra els visitants del zoo suec on viu, s'ha superat a si mateix i s'ha convertit en un mestre de l'engany. Els seus cuidadors alzoo de Furuvik, al nord d'Estocolm, s'han quedat estupefactes al veure'l recórrer a la dissimulació per agafar desprevinguts els visitants, alertats de les seves males arts pels guardes del parc.

Al veure la inutilitat dels seus intents, el ximpanzé, de 34 anys, no es limita ara a allistar les pedres per al seu atac, sinó que ha començat aamagar pedressota munts de fenc o darrere de troncs d'arbres i llançar-les després sense cap preavís.

L'estudi d'aquest comportament suggereix que els ximpanzés tenen l'habilitat d'anticipar les accions dels altres i de planificar en conseqüència una estratègia innovadora, segons científics cognitius de la universitat sueca de Lund, que publiquen els seus resultats en l'última edició de la revista PLoS One. Perquè el públic es confiï,Santinoja no exhibeix una actitud agressiva i d'excitació moments abans de l'atac, sinó que es fa el despistat o fixa l'atenció en una altra cosa, com una poma, perquè els visitants no tinguin temps de retrocedir.

Els científics, encapçalats per Mathias Osvath, que van estudiarSantinoel 2009, van tornar a observar el ximpanzé el maig del 2010 durant la pretemporada del zoo, que només està obert al públic en general entre els mesos de juny i agost. "Vam poder assistir a la primera vegada que va introduir aquesta innovació, que significa que de fet pot anticipar una situació futura que no ha experimentat abans. Això implica una habilitat de planificació flexible i sofisticada", va dir Lund a Efe.

Afortunadament, sense punteria

Santinoes va dedicar a amagar les pedres quan creia que ningú el veia i sempre després de veure com el públic es tirava enrere a l'espera dels seus atacs durant la pretemporada, quan només hi ha pocs visitants en jornades esporàdiques, assenyala l'estudi. "No tinc ni idea del que se li acudirà ara, però és fàcil enganyar la gent i molts dels visitants disfruten quan els llança pedres un ximpanzé tan famós", ha dit Lund, que ha afegit que per sort "no té gaire punteria".

Notícies relacionades

El 2011,Santino no es va poder dedicar a la seva activitat preferida perquè es va lesionar el maluc al principi de la temporada i no va voler sortir del seu recinte tancat. Segons Lund, aquest és el primer cas conegut d'aquest tipus de planificació, ja que el llançament espontani de pedres o altres objectes contra la gent és un fet normal als zoològics, encara que ha dit que no el sorprendria que les habilitats de Santino fossin compartides per la majoria dels ximpanzés. "Estic segur que n'hi ha més casos", ha assenyalat.

Santinova néixer el 1978 en un zoo de Munic (Alemanya) i va arribar amb cinc anys al zoo de Furuvik, a Gävle, una ciutat a uns 170 quilòmetres al nord d'Estocolm. Per la seva edat és un ximpanzé madur, però aquests animals en captivitat poden viure fins als 60 anys, de manera que li queden molts anys per seguir sorprenent-nos amb noves estratègies.