projecte científic SOTA sospita
Dimiteix el cap del mesurament erroni de neutrins més veloços que la llum
El CERN va admetre que hi va haver almenys dues errades en l'experiment

Antonio Ereditato. /
Semblava el descobriment del segle, però tot indica que si de cas va ser la pífia del segle. I ahir va causar la primera víctima. El físic italià Antonio Ereditato, el responsable de l'experiment Opera, que en dues ocasions va anunciar que havia detectat neutrins més veloços que la llum, va dimitir ahir del seu càrrec al capdavant de la investigació realitzada pel Centre Europeu d'Investigacions Nuclears (CERN). La renúncia va arribar un mes després que el CERN reconegués almenys dues errades tècniques que van poder falsejar els resultats de la investigació.
En un llarg comunicat Ereditato va argumentar que amb la seva decisió s'evitaran «tensions internes» dins de l'equip d'investigadors que dirigia, ja que es van fer «crítiques explícites» a la seva gestió. En defensa seva va afirmar: «Ni jo ni cap col·lega d'Opera vam parlar mai de resultats definitius».
El científic va fer pública la nota després que, ja coneguda la seva dimissió, la mateixa cúpula de l'Institut Nacional de Física Nuclear (INFN, centre italià que participa al CERN) es distanciés d'ell. «Esperem que el projecte Opera pugui ara recobrar la unitat i trobar un nou lideratge», va dir el vicepresident de l'INFN, Antonio Masiero. Pel que sembla, un grup de col·legues van reclamar la dimissió a Ereditato.
La portaveu de l'INFN a Roma, Eleonora Cossi, va puntualitzar que el que és segur és que els resultats de dos equips més que estan desenvolupant projectes similars a Opera, Icarus i Borexino, han desmentit fins ara que aquestes partícules subatòmiques siguin capaces de recórrer els 731 quilòmetres que mesuraven entre el laboratori de Gran Sasso, a Itàlia, i la seu del CERN, a Ginebra, 60 nanosegons més ràpid que la llum. Ereditato va difondre aquests resultats el setembre del 2011, després que el diariIl Giornaleavancés part de la investigació.
Alguns, com el premi Nobel de física Carlo Rubbia, diran ara que ja sabien que els resultats eren erronis. Des del principi, els registres d'Opera havien suscitat dubtes entre la comunitat científica internacional i molts, entre els quals hi ha la revista nord-americanaScience, estaven convençuts que havien de ser deguts a un error.
Albert Einstein va elaborar la teoria de la relativitat a partir de l'axioma segons el qual res a l'univers pot viatjar més ràpid que la llum. Si els neutrins superveloços haguessin viatjat més ràpid que la llum la ciència hauria hagut de revisar la fonamental teoria de la relativitat. Però sembla que només cal revisar els cables i els cronòmetres de l'experiment Opera.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Habitatge turístic Multes de fins a mig milió d’euros per als propietaris d’habitatges que no realitzin aquest tràmit
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE
- Un accident de trànsit acaba amb la vida de Diogo Jota
- El Tour es prepara per al duel entre Pogacar i Vingegaard