La circulació de continguts a internet

Sisa acusa els internautes d'estar «a sou de Telefónica»

El cantautor i Lucía Etxebarría van esvalotar el Laboratori de Pirateria

Jaume Sisa, durant la seva intervenció al Primer Laboratori de Pirateria, ahir a CosmoCaixa.

Jaume Sisa, durant la seva intervenció al Primer Laboratori de Pirateria, ahir a CosmoCaixa. / JONATHAN GREVSEN

2
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO
BARCELONA

El xoc de trens estava cantat, i ahir, en el primer Laboratori de Pirateria, organitzat per Red Points a CosmoCaixa, després d'escoltar unes quantes intervencions clamant a favor del diàleg, la imaginació i l'adaptació als nous temps, Lucía Etxebarría i Jaume Sisa es van encendre. «Ningú de vostès viu del seu treball com a creador», va acusar Etxebarría, que va subratllar que no escriurà més novel·les perquè és una de les autores «més descarregades d'Espanya».

Josep Jover, del Partit Pirata, va qüestionar la propietat intel·lectual com a «pou sense fons» i va assegurar que «el conflicte és nou, i les eines, també», idea a la qual es va abonar l'advocada Carmenchu Buganza. Mentre aquesta va demanar que «internet segueixi sent lliure» i va celebrar que els artistes «ja no necessiten intermediaris ni editors», Sisa movia el cap amb gest de desaprovació. Després va afegir que la xarxa no és «lliure», sinó un «territori salvatge».

Més moderat, Fèlix Riera, director de l'Institut de les Empreses Culturals, va situar les descàrregues il·legals com «el símptoma d'un problema més profund», i va demanar al sector (discogràfiques, productores, editorials) capacitat de resolució per produir una «oferta adequada» que pugui competir amb la pirateria. En el camí, Riera va acusar les operadores de telefonia de «no incentivar el consum cultural per les vies legals».

Però, mentre arriben, o no, aquesta resolució i aquests incentius, la filla de Lucía Etxebarría té gana i s'obstina a menjar calent cada dia. «La meva primera novel·la em va suposar quatre anys de treball pràcticament sense menjar ni dormir. Aquí la gent no té un euro per comprar un llibre, però sí que en té 40 per a una tarifa plana d'ADSL que és la més cara d'Europa», va denunciar. Moment de tensió quan li va preguntar alpirataJover què podia fer per obtenir una remuneració per escriure. «Potser ha de canviar de feina», li va deixar anar. Enrenou a la sala.

Etxebarría, amb un discurs enfadat i frenètic, va sentenciar que vivim «la fi de la cultura com la coneixem», amb la destrucció de lesindies del cine i la música. «Tot se n'ha anat a fer punyetes. Només es podran fer pel·lícules políticament correctes, pagades per multinacionals».

Notícies relacionades

«FELICITATS A L'FBI» / Sisa, que va començar el seu parlament felicitant l'FBI pel tancament de Megaupload, va denunciar els «internautes a sou de Telefónica» que intervenen en el debat i el Govern de Zapatero per no haver tingut «valor per enfrontar-se als verdaderament poderosos»: la indústria de tecnologia i telefonia. Va afegir que, com a vell simpatitzant del pensament àcrata, se sentia «avergonyit» al veure com «els pirates utilitzen la paraula llibertari».

Traient una mica de ferro, Juan Carlos Tous (plataforma Filmin) i Carlos Albero (Xtreambox) van apuntar que hi ha vies clares i legals a la xarxa per arribar al públic respectant la propietat intel·lectual. Sergio Marqués, director de la revista musicalMondo Sonoro, va afegir que «les descàrregues són el passat» i que l'streamingde Spotify és més atractiu que omplir el disc dur amb milers i milers d'arxius. Només hi ha un problema: «Elgratis totals'ha instal·lat en la generació més jove».